Kultúra

2017.07.17. 20:10

Kedden kezdődnek a régizenei napok

VESZPRÉM Ma este hétkor a megyei Príma díjas Recercare Régizenei Műhely koncertjével kezdődnek Veszprémben a régizenei napok.

Sági Ági

- Ötödik alkalommal ad helyet a Kolostorok és kertek rendezvénytér műemlék Jezsuita temploma a régizenének. Ez alkalommal két hét alatt tíz koncert lesz hallható - mondta el Szabó Péter, a Kolostorok és Kertek Kft. ügyvezetője az esemény kapcsán a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón.

Fotó: Sági Ági

- A hangos fesztiválok árnyékában kinőtt egy unikális program. Egy ilyen gazdag történelmi múltú megyeszékhelyen, mint Veszprém, így lehet élővé tenni ezeket a műemlék hangulatú helyeket - fogalmazott Porga Gyula polgármester.

Fotó: Sági Ági

- Idén is szakmai háttérrel működik a fesztivál, mesterkurzusaink is lesznek. Várjuk nem csak a hallgatókat, de azokat a fiatalokat szintén, akik később szívesen foglalkoznának ezzel a műfajjal - mondta el Nagy Csaba lantművész, szervező.

A Recercare Régizenei Műhely egy kis ízelítőt adott a keddi koncertből
Fotó: Sági Ági

Csalog Benedek fuvola-, Bruno Cocset barokk cselló-, Maude Gratton csemballó mesterkurzust tartanak.

Fotó: Sági Ági

A középkori zenének nincsenek forrásai, senki sem tudja, hogy az adott korban, hogy hangzott egy-egy mű. A zenészek a hangszereikkel hozhatják leginkább vissza a hangzást. A koncerteken is megszólal középkori lant és hárfa, de lehet majd hallani psalterium muzsikát is, ami a cimbalom középkori őse volt. De ez a műfaj kísérletező is. A Recercare koncertjén megszólal majd egy marimba is, kortárs szerzők művei is hallhatóak lesznek régi hangszereken.

Fotó: Sági Ági

Lehet majd hallani Fumier Sikichi A Somló című lant művét, de a július 21-ikei Recurring Company koncerten a barokk hegedű mellett a szintetizátor ugyancsak megszólal. A koncerteket mostantól két hétig, vasárnap és hétfő kivételével 19 órától a Jezsuita templomban tartják.

Fotó: Sági Ági

Július 29-én Vikman Pál vezetésével az Orlando énekegyüttes koncertjével zárul majd a fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!