Kultúra

2016.09.14. 17:20

Fülöp Lajos megidézi a táj lelkét - Hatvan év festményei egy tárlaton

Veszprém - Fülöp Lajos alkotói korszakait összegző kiállítás nyílt kedden a Pannon Egyetem aulájában.

Marton Attila

A művész képeiből csaknem tíz év után nyílt újra retrospektív kiállítás az intézmény falain belül. A képeket ezúttal a festőművész válogatta, és igyekezett minden alkotói korszakból bemutatni műveket. A legrégebbi kép 1957-es, Fülöp Lajos édesapjáról készített portré, amelyről megjegyezte, ma sem tudná jobban megfesteni. A tárlaton az alkotó kedvenc témái, például a balatoni táj különböző évszakokban, valamint a tó körüli élet eseményei, például a szüret vagy egy jégzajlás jelennek meg. A tájképek mellett több mediterrán utcakép, valamint néhány nonfiguratív alkotás is látható a kiállításon.

Id. Navracsics Tibor, nyugalmazott középiskolai igazgató megnyitójában méltatta az alkotó tehetségét, megjegyezve, a korábban rajztanárként és iskolaigazgatóként dolgozó Fülöp Lajos személyiségével két emberöltőnyi nemzedékre is hatással volt. A festőt idézve megjegyezte, a balatoni és bakonyi tájak lelkét és hangulatát képes megfigyelni, majd vászonra vinni. A művész 1959 óta állít ki, azóta több mint százharminc alkalommal mutatkozott be, a hazai nagyvárosok mellett Olaszországban, Dániában és Kanadában is láthatták képeit a művészetbarátok. A vernisszázson közreműködött Sz. Csordás Éva, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad vezetője és Berzevici Zoltán gitárművész.

A tárlat szeptember harmincadikáig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!