Kultúra

2016.08.03. 14:45

Újraalkotják a középkori muzsikát

Taliándörögd - A Recercare Régizenei Műhely adott koncertet a Művészetek völgyének zárónapján a taliándörögdi katolikus templomban. Az együttes esetében a háttérben meghúzódó műhelymunka legalább olyan jelentős, mint az előadások élménye, öröme.

Leitner Vera

Spanyol, francia és latin nyelvű, XIV-XVI. századi egyházi, illetve egyházi témájú világi zenét játszik a Recercare Régizenei Műhely. A már vagy öt éve ezen a néven fellépő zenekarnak több sajátossága is van a kortárs régizenei együttesekhez képest, s erről a taliándörögdi koncert során a hallgatóság is meggyőződhetett.

Recercare Régizenei Műhely: A hangszeres régizenét akár többszólamú ének is kiegészíti Fotó: Nagy Lajos

- Ritka ez a felállás, amiben mi játszunk, ugyanis kevés az olyan együttes, ahol a hangszeres régizenét akár többszólamú ének is kiegészíti - mondta el Nagy Csaba zenész, aki lanttal kísérte a dalokat. - Ezek az énekek nem teljes állapotukban kerülnek hozzánk, hiszen alapvetően kevés maradt meg belőlük, sokszor abból a kevésből is csak egy-egy töredék vagy néhány gondolat. Ebből fakad a zenekar másik különlegessége, hiszen így a dalok nem kötöttek, mi magunk formáljuk őket, próbáljuk azokat közösen kísérletezve újraalkotni.

Ez is az oka annak, hogy a többnyire Veszprém megyében tevékenykedő zenekar sokszor vendégművészekkel egészül ki, nincs kötött felállása; szívesen fogadnak minden nyitott, kreatív zenészt, énekest, aki ebben az alkotói munkában részt kíván venni. Ahogy arról Nagy Csaba beszámolt, az együttes filozófiájához szorosan hozzátartozik az együtt gondolkodás folyamata, melyből együtt alkotás lesz.

- Mindig nagy öröm számunkra a koncertlehetőség, de a fellépések mögött meghúzódó műhelymunka, melynek során egy-egy töredékből mi magunk hozzuk létre a teljes értékű műveket, sokszor fontosabb és nagyobb élményt jelent még a koncerteknél is - erősítette meg Suda Magdolna énekesnő.

Az előadás során néhány fontosabb dal előtt Kovács Előd ismertette az idegen nyelvű szövegek mondanivalóját. A taliándörögdi koncert során Király Nóra (ének, középkori hárfa), Kallai Nóra (viola da gamba), Reményi Árpád (lant) és Sipos Csaba (ütők, orgona) lépett még fel a műhely képviseletében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!