Kultúra

2015.08.11. 12:43

Különleges faldekoráció felturbózva – Dimenziók közötti ablak az alkotásban

Üres a fal? Megunta a megsárgult olajfestményét? Vagy valami egészen különlegesen új, modern alkotással szeretné lakókörnyezetét feldobni? Akkor most bemutatunk Önnek valami egészen egyedit Zsolnai Tímea veszprémi alkotóművész keze munkájából, ami nem más, mint a saját ötletei alapján felturbózott gyapjúkép.

Balogh Ákos

Igaz, csak kevésszer találkozik az ember olyan képi alkotásokkal, amelyek színes gyapjúszálakból készülnek, mégis egy létező technikáról beszélhetünk, ami önmagában szép, de nem extra. Ezt a módszert ötvözte az üvegfestészettel és számos más technikával Zsolnai Tímea, akit a töklámpásairól ismerhetnek a legtöbben. Műveit a többféle módszer még egyedibbé és mondanivalójában gazdagabbá varázsolja.

- Két éve veszítettem el a kisebbik fiamat, Mátét. Ekkor találtam rá sorstársam, Gősi Vali verseire, melyeket Zoltán fia emlékére írt. Meglepődtem, mert előtte sohasem találkozzam olyan költeményekkel, melyekben egy anya az eltávozott gyermekéhez beszél, és azt éreztem, hogy ezek a versek helyettem mondják ki azt, amit nem tudok szavakba önteni. Maximálisan azonosulni tudtam velük, és úgy gondoltam, azzal tehetném teljessé és mondhatnám el a külvilág felé mindazt, amit érzek, ha a versekhez készítenék egy-egy képet. Így született meg az első gyapjúkép sorozatom – mesélte Tímea. Elmagyarázta, hogy az evilági és túlvilági dimenziók közötti kapcsolatot szerette volna kifejezni azáltal, hogy a háttérben gyapjúból készít egy dimenziót, majd azt - mint valami láthatatlan és megfoghatatlan, de létező fallal - elzár egy üveglappal az evilágtól, melyet különböző technikákkal, de leginkább üvegfestészettel ábrázol.

- Így átláthatunk, kommunikálhatunk a dimenziók között, de már nem érinthetjük meg egymást – mondta a művész.Tímea művészetterapeutaként azt vallja, hogy az alkotás bármiféle lelki válságból kiút lehet az emberek számára, függetlenül az alkotás széleskörű sikerétől. Neki is így sikerült felülkerekednie önmagán fia elvesztését követően, és mára már teret nyer képeiben más téma is. Alkotásai olyannyira különlegesek és egyediek, hogy egyre szélesebb körben ismerik el munkáját, rengeteg kiállításra hívják Gősi Vali verseivel együtt, mint például a budapesti MagNet Közösségi Házba, vagy például a keszthelyi színházba, ami pedig még inkább elismerés, hogy számos alkotását zsűrizte már Szentendrén a Képző- és Iparművészeti Lektorátus.

- A modern és extravagáns világával a képeimet számos helyre kiakasztották már, még az első sorozatból is vittek el tőlem, mert mások számára is megragadó volt a kifejezett tartalma. Törekszem arra, hogy minél szélesebb kör megtalálja a számára kedvező alkotást és örömét lelje képeimben, akár kiállításaimon, akár megvásárolva magának otthonában. Kértek tőlem alkotásokat már gyerekszobába, ajándékba unokának vagy gyerek születésekor. Ilyenkor eltérő a gyapjú és az üveg szerepe, mindenkire rá van bízva, hogy mit lát a képekben és a technikában – fogalmazott az alkotó.

Tímea munkái között valóban mindenki megtalálhatja a számára kedvezőt, vannak klasszikus jellegűek idősebbek részére, vannak fiatalos, modern alkotások, milliónyi különböző színvilággal és képi tartalommal, de akár egyéni kéréseknek is szívesen tesz eleget. Aki egy adott lakásba kér képet, általában megmondják, milyen színt és tartalmat szeretnének rá. Ugyanakkor az alkotó nem ismeri az adott személy stílusát, személyiségét. Bár nehezebb így alkotni, a munka végén a megrendelőnek is tetszik az alkotás, Még soha senki nem vitt vissza egyetlen képet sem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!