Kultúra

2015.08.08. 18:44

A víz hangjai Balatonalmádiban

Balatonalmádi – A Városháza padlásterén kialakított galériában rendszeresek a képzőművészeti kiállítások, idén a VÍZ-HANG- Visszhang című Országos Képzőművészeti Biennálét tekinthetik meg az érdeklődők.

Kekk Sára

A Padlásgaléria rendezvényein főleg a mai művészeket bemutató tárlatok, például a kétévente megrendezett Balaton Tárlat, helyi- és környékbeli művészek gyűjteményes kiállításai vagy épp a füredi művészek évente megrendezett vendégtárlatai kapnak helyet. A Balaton Tárlat mindig nagy népszerűségnek örvend, már 1991 óta ad helyet Balatonalmádi városa, amelyet akkor Veszeli Lajos festőművész elképzelése, szervezése és vezetése mellett művésztársaival valósított meg. A Balaton Tárlat biennále így immáron 24 évre tekint vissza Balatonalmádiban, az idei a 13. alkalom, mikor a hivatásos képzőművészek az ország különböző területeiről bemutatkozhatnak Balatonalmádiban.

A megnyitón, a Kapitány vonósnégyes előadása után, Keszey János polgármester beszédében a tárlat idei témáját, a Víz-hang és a visszhang közti különbségeket és hasonlóságokat emelte ki, illetve felidézte a rendezvény múltját, egészen a kezdetektől. A rendezvény kurátorának, Kelemen Marcell festőművésznek segítségével pedig bemutatta a tárlat művészeinek munkáit, főbb jellemzőit.

A beszédek után a tárlatban résztvevő települések képviselői átadták díjaikat a képzőművészeknek, köztük a Balaton Tárlat fődíját, egyben Balatonalmádi Város Nagydíját Kontra Ágnes festőművésznek ítélte a tárlat zsűrije. Bár a festőművész jelenleg Barcelonában tartózkodik, a technika segítségével mégis részt vehetett a díjátadón, bár csak kétdimenziósan. Elmondta, bár a Katalán fővárosban is szívesen elkalauzolná a rendezvény résztvevőit, elsősorban szeretné megköszönni Balatonalmádi városának, hogy a sok nagyszerű kollégája mellett mégis ő kapta ezt a megtisztelő díjat.

A díjátadón még olyan jeles művészek kaptak díjat, mint Borbély Gábor, Marosi Diána, Fekete Emese vagy épp Horváth Lóczi Judit. Az ő munkáik mellett még számos művészi alkotást tekinthetnek meg a látogatók az augusztus 8-án nyíló tárlaton közel egy hónapig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!