Kultúra

2015.04.05. 08:48

Fülöp Lajos tárlata: A táj lelkét költözteti a festményeibe

Balaton-felvidéki, tóparti és bakonyi tájképek adják ama tárlat gerincét, ami Fülöp Lajos festőművész munkáiból nyílt a minap a megyei könyvtár kisgalériájában.

Király Ferenc

A 76 éves kiállító hajdan rajz és földrajz szakos tanárként diplomázott, majd dunántúli településeken lett tanító, tanár és iskolaigazgató. Ám dolgozott szak- és vezető pedagógiai felügyelőként is, aki Londonban, Párizsban és Rómában is járt tanulmányúton. A megyéért érdemérem arany fokozatával kitüntetett művész akvarelljein, illetve olajképein különböző év- és napszakok jelennek meg, s megmutatkozik a hely szeretete. Művei az életigenlést, a természet és a vele egységet alkotó ember szeretetét sugározzák. Munkái mentesek az emberi nyüzsgéstől, mintha azt üzennék: legyünk szelídebbek és alázatosabbak a természethez. „A festés számomra a sokarcú, csodálatos világ megismerését és birtokbavételét jelenti. Megragadni az elsuhanó látványt, valamit megérteni a végtelenből és azt valamilyen módon átadni másoknak" – vallja magáról.

– Megyénkben kevés festő büszkélkedhet annyi kiállítással és ismertséggel, mint ő: a mostani a százharmincadik bemutatkozása. Három oltárképpel is büszkélkedhet, s hét lexikon tér ki a munkásságára. A magyar tenger szerelmese, alkotásai a tó ezer arcát mutatják be, de veszprémi és bakonyi tájak, külföldi élmények, érdekes arcok, s figurák is rabul ejtik – mondta a tárlatnyitón Kallai Sándor festőművész, akivel fél évszázada együtt kezdték a tanári pályát.

Fülöp Lajos nem a látvány turistaélményeit örökíti meg, hanem a táj lelkét költözteti a festményeibe. Akik ismerik karrierjét, eleinte professzionális akvarelljeivel találkozhattak, de régóta készíti mesterségbeli fölénnyel olajképeit is. Festményeinek motívumvilága a természet domborzati és időjárási jelenségeihez kötődik. Ennek megjelenítésében nem a reprodukáló szándék vezérli, hanem a lelki hozzáállás, azonosulás. A festékkel való bánásmód, az ecsetkezelés, az anyagszerűség élménye mellett mindig hangsúlyozza azt a csodát, amit átél, azt a látomást, amit a valóság élménye kelt a lelkében. – Tudatos műveléssel csiszolt lelki alkata, szellemi minősége, festészeti képzettsége és emberi nagysága vezetett ahhoz az elismeréshez és ismertséghez, amiben része van – tette hozzá Kallai Sándor.

A kiállítás április 25-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!