Kultúra

2014.10.24. 16:00

Rajzokon a magyar mitológia

Veszprém - Négy megyéből közel 180 alkotás érkezett be a Pannon Lapok Társasága és a Szülőföld könyvkiadó által meghirdetett Csodafiú szarvas című rajzpályázatra, amelynek zsűrizését a napokban tartották.

Szabó Péter Dániel

Ezúttal valóban igaz volt a mondás: nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen a gyermekek kreativitását és határtalan fantáziáját hűen tükröző rajzok kerültek az ítészek elé. Sándor Zsuzsanna, a regény írója mellett ott volt a grémiumban még Bán Magdolna festőművész, Mészáros Imre grafikus művész, Farkas Csaba könyvkiadó és Aradi Virág, a Pannon Lapok Társasága marketing menedzsere is.

- Több szempontot is figyelembe véve született meg a döntés arról, hogy mely alkotások kerülnek bele majd a könyvbe, mely rajzok lesznek díjazottak, s melyek azok, amelyek a Fejér, Vas, Veszprém és Zala megyét bejáró vándorkiállításon is megtekinthetőek lesznek. A kulisszatitkok közül talán annyit elárulhatunk, hogy legalább 40 gyermekillusztráció lesz a kötetben, a felhívásunkra azonban jóval több általános iskolás rajz érkezett be - tájékoztatott bennünket Vakva Nikolett a könyv projektmenedzsere.

Munkában a zsűri. Bán Magdolna, Mészáros Imre, Sándor Zsuzsanna és Farkas Csaba a beérkezett alkotásokkal (Fotó: Penovác Károly)

Kérdésünkre hozzátette, a könyvbemutatóval egybekötött díjátadók és kiállítások várhatóan november végén, december elején lesznek. A pontos időpontról minden résztvevőt e-mailben és telefonon tájékoztatni fogunk, de a részletek a megyei napilapok hasábjain, s online oldalain is olvashatóak lesznek majd. Az internetes portálokra felkerül az összes rajz is, ahol szavazni lehet majd, s a legtöbb voksot kapott rajz alkotója különdíjban részesül. A szavazásra a PLT megyei ügyfélszolgálati irodáiban is lehetőség lesz, mondta el Vakva Nikolett.

Sándor Zsuzsanna írónő Csodafiú szarvas: A hét garabonciás című könyve egy négy kötetből álló sorozat első része. A mítikus kalandregényben hét fiatal, négy fiú és három lány történetét követhetjük végig, akik 14 évesen egyszerre tudják meg, hogy táltosok.

Kezdetben még hitetlenkednek a fiatalok, ám minden megváltozik, amikor megtalálják a tamgát, a nagy család jelét, amelyet a nagypapa rejtett el nekik. Izgalmas és fordulatos küldetésük során le kell győzniük az alvilági sárkányokat, meg kell szerezniük a táltos paripákat, de eljutnak a világfa gyökerébe, a felvilág hét fokára, majd a koronába is, hogy megismerjék a Napkirályt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!