Kultúra

2014.06.23. 12:30

Titus Andronicus: tragédia a galériában

Veszprém - William Shakespeare Titus Andronicus című tragédiáját láthatják a nézők július 3-án, csütörtök este nyolc órakor Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában.

Gajdos József

A Veszprémi Petőfi Színház előadását Tandori Dezső fordítása alapján Kéri Kitty rendezte és dramatizálta, a címszereplő Szalma Tamás Jászai Mari-díjas színművész. A produkció a május végi főpróba után a következő évadban a teátrum kamaraszínpadának, a Latinovits -Bujtor Játékszínnek a műsorán szerepel, tudtuk meg Varga Róbert színházi sajtófőnöktől.

- Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünnepli a világ 2014-ben, ennek tiszteletére tűzi műsorra a veszprémi színház az angol drámaíró első tragédiáját. Olyan világban játszódik, ahol a gyilkosság, áldozat, csonkítás, nemi erőszak, terror, manipuláció, hataloméhség, hazugság, csalás, rasszizmus, diszkrimináció, kannibalizmus hívószavak a történetben. Ahol mindenki, mindenáron beteljesíti bosszúját, még ha önmaga és családja áldozatul esik is.

Szalma Tamás és Tóth Loon William Shakespeare darabjában (Fotó: Petőfi Színház)

A szereplők csak az őket ért sérelmeket látják. Az elkövetett agressziót jogosnak, szükséges eszköznek tekintik. Az író nem véletlenül helyezte az ókori Rómába történetét, a Krisztus előtti időkbe. Ott nincs megbocsátás, megbánás, igazi bűnhődés és vezeklés sem. Egy ilyen világból nincs kiút, szükségszerű a szereplők és világuk teljes pusztulása többek között ez szerepel az előadás rendezői ajánlójában.

A Titus Andronicusban 22 szereplő, valamint kapitány, rokonok, hírnök, Róma népe van jelen. Az előadásban ezek eljátszására tíz színművész (Szalma Tamás, Király Attila, Palásthy Bea, Jaskó Bálint, Tóth Loon, Terescsik Eszter, Keresztes Gábor, Máté P. Gábor, Szűcs László, Módri Györgyi) és egy gyermekszereplő (Speier Farkas és Göndör Dávid váltott szereposztásban) vállalkozik az érde-kes látványvilágú játéktérben, amelyet a rendező talált ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!