Kultúra

2014.02.14. 13:47

Jelentés Szécsyről

Jelentés a szívdobogásról címmel, Szécsy Margit korai verseiből adott elő egy csokorra valót Pálfy Margit színművésznő a művelődési központban csütörtökön.

Tóth B. Zsuzsa

Az esten A trombitákat összesöprik című kötet verseiből hallhatott a közönség egy csokorra valót az előadótól, aki szoros barátságot ápolt a költőnővel. Pálfy Margit még főiskolás korában Dinnyés Józseftől hallotta először Szécsy Margit Sanzon című versét megzenésítve, akkor került közel Szécsy verseihez. Vallja, hogy saját magát találta meg azokban. Olyannyira, hogy az egyikkel országos versmondó versenyt nyert, majd több Szécsy önálló estet is összeállított. A költőnő viszonozta az elismerést, ragaszkodott hozzá, hogy verseit Pálfy Margit szavalja. Élete utolsó nyarának szinte minden napján találkoztak, barátságuk elmélyült.

Pálfy Margit színművésznő most Szécsy Margit korai verseinek csokrával lepte meg az ajkai közönséget, az ahhoz illő koreográfiával (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Pálfy Margittól azonban sokan azt kérték, hogy ne csak Szécsy nehezen emészthető költeményeit, hanem a könnyebbeket, korai verseit is mutassa be. Így született az új est programja, amelynek Ajka a harmadik állomása volt, azonban Pálfy Margitnak immár az 57. Szécsy estje. Amint bebizonyosodott, ezek a korai versek ugyancsak rendkívüli mélységgel bírnak, sőt, az azokkal vegyített interjú részletek sem kevésbé megszerkesztettek, sodró lendületűek, mélyre hatóak.

Pálfy Margit rendező nélkül dolgozik, elsőként barátainak véleményét kéri ki estjeiről. Sajnálja, hogy Szécsy Margit nem csak életében volt elhallgatva, hanem a mai napig nincs felfedezve. Pedig Ratkó József szerint nem csupán Nagy László édes társa, hanem a legnagyobb magyar költő lélek volt. Versei a mai napig időszerűek, ahogy azt Pálfy Margit szintén vallja. A Devecserben született előadóművésznek egyébként szíve csücske Veszprém megye, ahol sokáig élt. Ma budapestiként is gyakran visszatér, hívják előadói estjeivel, visszatérő az ajkai közönség számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!