Kultúra

2013.03.11. 16:20

A Bakony irodalma

Ismét szép és érdekes témát állít középpontba a Múzeumi Szabadegyetem.

Munkatársainktól

Ezúttal a Bakony irodalmi vonatkozásairól lesz szó A Laczkó Dezső Múzeum idei szabadegyetemi előadássorozatának kiemelt témája a Bakony. A keddi előadáson Pilipkó Erzsébet muzeológus a Bakony és az irodalom kapcsolatát tárja fel. A 16.30-kor kezdődő rendezvényen a hallgatóság kicsit más megközelítésből ismerheti meg ezt a tájat, mely számos magyar írót és költőt megérintett. Ahogy Rómer Flóris bencés papot is, aki "a Bakonyban elszórt becses régiségeknek emlékét szerette" volna felidézni. Eötvös Károly szerint "a költői, történelmi és természeti szépségek kincsestára a Bakony".

Míg Krúdy novelláiban a Bakony "sohasem tud elpihenni, mindig zúg, mint a mesebeli erdő ... és hangjaival álomba ringatja azokat, akik hallgatnak rá". Ady az "erdők erdőjé"-nek nevezi, amely a lelkét "beszórja virággal" és elrejti őt a világ elől, a néhai Vajda Jánost pedig "bakonyi fajta, karakán magyar"-nak írja le, amely kemény, akaratos, Koppány-fajtából való típust feltételez. Hamvas Béla is foglalkozik a tájjal a Bakony című esszéjében. A kedd délutáni előadásra várják mindazokat, akik a Bakonyt ezúttal egy másik oldaláról, irodalmi köntösbe burkolva ismerhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!