Kultúra

2012.02.03. 09:57

Újjászületett az egyetemünk

Veszprém - A hazai felsőoktatás nehéz helyzetben van, karok szűnnek meg, alakulnak át, a Pannon Egyetem viszont ura a helyzetnek, jövője stabil, nyilatkozta dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora.

Balla Emőke

- A Pannon Egyetem hogy fogadta az idei szigorú költségvetési megszorításokat?

- Felkészültünk erre, működésünket ehhez igazítjuk. A támogatás csökkenése az oktatási normatívából képződő bevételt érinti, a kutatásból és az innovációs tevékenységből származó bevételeinket nem. Sőt, azt mondhatjuk, azzal, hogy nagyobb hangsúlyt helyezünk ezekre a területekre, jobb helyzetbe kerülünk a minőségi oktatás szempontjából, hiszen azt a folyamatot erősítjük, amely szerint a képzéseinket aktuális projektekkel támogatjuk.

- Mekkora a szükséges megtakarítás nagysága?

- Egymilliárd forint körüli összeggel csökken a normatív finanszírozás, amelyet nagyrészt projektbevételeinkkel pótolunk.

- Lesznek-e létszámleépítések?

- A hazai felsőoktatásnak át kell állnia extenzív pályáról intenzív pályára, a Pannon Egyetemen is ehhez kell igazítanunk működésünket. Ezt a hatékonyság növelésével valósítjuk meg, minimalizálva az esetleges létszámleépítést. A minőségi elvárásainkból nem engedhetünk; a Pannon Egyetem kultúrájának része a minőségi oktatás, nemzetközi kutatás, élenjáró technológiák fejlesztése. Ha ezeket a megszorításokat így kezeljük, a Pannon Egyetem hosszú távon erősíti pozícióját a felsőoktatásban.

- Hány ember leépítésére lesz szükség?

- Egy egyetem értékét elsősorban a személyi állománya és szervezete adja meg. Ezért a leépítést minimálisra csökkentjük.

- A karoknak nagy önállóságot biztosít.

- A hatékonyság növelését szolgáló új modellben a karok önállósága nagyobb, mint egyébként a hazai felsőoktatásban szokásos. Fontos, hogy a karok nagy  hatékonyság- gal, önállóan működjenek. Ugyanakkor teljesítményükről be kell számolniuk, szigorúbban, mint korábban. Legfontosabb, hogy hallgatóink szakmai karrierjét alapozzák meg a karok, amellett, hogy gazdaságilag egyensúlyban legyenek.

- A felsőoktatási törvény hatására vannak intézmények, ahol a strukturális átalakítás karok megszűnését jelenti. Önök miként értékelik a törvényt?

- A felsőoktatási törvény szerkezetében megfelel a hazai felsőoktatás igényeinek, ez szolgálja a Pannon Egyetem érdekeit is. Számunkra fontos, hogy a továbbiakban is a minőségi elvek érvényesüljenek, ne a méret.

- A keretszámokat lapunk is közölte. A gazdaságtudományi terület létszámcsökkenése hogyan érintette az egyetemet?

- A gazdaságtudományi karunk erős szakmai potenciállal rendelkezik, a működési feltételek is kiválóak. A kar vezetése a költségtérítés mértékét a minimális szintre állította be, hogy azok a diákok, akik korábban állami finanszírozású helyekre kerülhettek volna, most is folytathassák tanulmányaikat. Hallgatóinknak kiegészítő szociális támogatást nyújtunk, diákotthoni elhelyezést biztosítunk. A műszaki területen jelentős bővülés van. Ha valaki részösztöndíjjal kerül be, a mérnöki és műszaki informatikai kar olyan projektlehetőségekkel rendelkezik, amelyek alapján kiegészítő ösztöndíjat tud adni a hallgatóknak. Van diákunk, aki a szüleit támogatja az ösztöndíjból, amit az egyetemen kap.

- A keretszámok változása nem okozza szakok megszűnését?

- A korábbiakhoz hasonlóan indítunk minden szakot.

- Mi lesz a Tiop-pályázat, a volt gyerekkórház sorsa?

- Egy korábbi, a létszámbővüléses extenzív fejlesztési időszakban készültek azok az épületállomány bővítéséről szóló tervek, melyeknek egyik eleme volt a gyerekkórház épületének kutatóhellyé alakítása. Ahogy a felsőoktatásban csökken a hallgatók létszáma, az intézményeknek reálisan kell az infrastruktúrájukat kezelni. Nekünk az a feladatunk, hogy a meglévő épületeinket tartsuk korszerű állapotban. A gyerekkórház épületének felújítása a Tiop-pályázat része volt, a projekt eredeti tervek szerinti megvalósítása egymilliárd forintot meghaladó kiegészítő egyetemi forrást igényelt volna. A tavaly decemberben beadott módosítási javaslatunkat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elfogadta. Úgy tekintem, hogy ettől egyetemünk újjászületett, hiszen a mai gazdasági körülmények között a beruházáshoz egy ilyen mértékű plusz egyetemi forrás hozzáadása irreális lett volna. Az épület másfajta hasznosítását javasoljuk. Az egyetem hosszú távú működését nem veszélyeztethetjük egy ilyen beruházással.

- Visszaadja az épületet az egyetem a megyének?

- Ebben a formában az épületet nem tudjuk hasznosítani, megkezdjük a szükséges tárgyalásokat.

- Mely karok részesülnek majd a felújításból?

- Elsősorban a mérnöki, a műszaki informatikai és a Georgikon karok.

 

Növelték a  működési hatékonyságot

A legfontosabb a hatékonyság, amihez kell egy megfelelő szervezeti struktúra, bizalom a szervezeten belül és együttműködés a résztvevők között. Tavaly július 1-jével elkezdtük a központi adminisztráció átszervezését, ezzel jelentős mértékben növeltük a működési hatékonyságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!