• cikk kép
  Festmények anyaszült szókkal - Összeforrt a zene, a költészet, a képzőművészet és a halhatatlanság

  Ajka - A színházba, könyvtárba, kulturális létesítménybe lépve mindig olyan érzésem támad, akár a templomban, amikor annak némaságában megszólal az orgona hangja. Ezeknek az építményeknek lelkük van, magukba rejtik a történelmet, az alkotók ismereteit, költők, írók sóhaját, a könyvekbe zsugorított gondolatokat.

 • cikk kép
  Domonkos Gabriella örömet csal a szemekbe, keze nyomán új értelmet nyer a dámszarvas agancsa

  Munkájában ugyan kiélheti alkotó szenvedélyét Domonkos Gabriella, aki 27 éve fest porcelánokat a Herendi Porcelánmanufaktúrában, de mint kiderült, ez neki nem elég. A saját útját járja, egyedi pirográfiákat, faragott trófeákat készít. Egyre nagyobb siker övezi munkásságát.

 • cikk kép
  Értéket ment és ad is át - Bölcső Amerikába, kopjafa Szlovákiába Kardos Róbert fafaragó polgármestertől

  Bodorfa - Élete része a fafaragás. Kardos Róbert beleszületett a népi hagyományokba. Kisiskolás gyermekei, Csanád és Boróka már javában ismerkednek a kézművességgel, a másfél éves Zselyke még távolról figyeli, amikor édesapja keze alatt formálódnak a legkülönfélébb díszítő motívumok. Kardosék otthonában sok minden fából készült. Úgy őrzik a hagyományokat, hogy benne élnek. Kardos Róbert rendezvényeken is bemutatja tudását. Ezekre a felkérésekre ritkán mond nemet, pedig kevés az ideje. Második ciklusban Bodorfa polgármestere. Munkáival határainkon túlra is eljutott, készített már bölcsőt Amerikába, tavaly nyáron pedig kopjafát faragott a szlovákiai Nagyfödémes részére.

 • cikk kép
  Vásáry André: Alázatot érzek a zene iránt

  Balatonfűzfő - ,,A dalos embert az Isten küldte, hogy dala víg és szomorú legyen, a kemény szív attól meglágyuljon, és a mennybe felvigyen.” Henry Wadsworth Longfellow gondolata jutott eszembe, amikor a beszélgetésre készültem.

 • cikk kép
  Így látták Bódi Magdit - Díjkiosztó és kiállítás a Szaléziánumban

  Veszprém - Bódi Mária Magdolnára, a 70 éve vértanúhalált halt munkáslányra emlékezve a Szaléziánum tavaly decemberben irodalmi és képzőművészeti pályázatot hirdetett diákoknak és felnőtteknek, melynek eredményhirdető és díjkiosztó ünnepségét pénteken tartotta meg az intézmény, szombaton pedig és a legsikeresebb alkotásokból és Bódi életútjáról nyílt kiállítás.

 • cikk kép
  Kerner Mariann számára az életet jelenti a vers

  Az élettől kapott pofon gyakran többet ér, mint az élettől kapott ajándék – vallja Kerner Mariann veszprémi költő, aki szerint senki nem kerülheti el a sorscsapásokat, de mindenki maga dönti el, mivé válik általuk, és gyakran a nehéz időszakok jobban csiszolják a jellemet, mint a napfény.

 • cikk kép
  Példaértékű életmű - Wass Albertre emlékeztek Pápán és Veszprémben

  Wass Albert egykori erdélyi magyar író, költő emléke előtt tisztelegtek pénteken a megye két településén.

 • cikk kép
  Cselszövés és intrika a Várszínházban

  Veszprém - Alexandre Dumas A három testőr című regényének színpadi változatát mutatja be a Pannon Várszínház szombaton este.

 • cikk kép
  Himnusz kívül, belül - Lezsák Sándor országgyűlési alelnök előadása

  Az előadó felállt, és olyan csend lett, amilyent még nem tapasztaltam a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) veszprémi csoportjának rendezvényein. A csend diákéveimből idézett ritka alkalmakat, amikor az előadót, a témáját vagy mindkettőt vártuk nagyon. Ez a csend most Lezsák Sándornak szólt a Padányi katolikus gyakorlóiskolában.

 • cikk kép
  25 éve írta a Napló - Egy kenyéren éltünk

  "Egy karra dolgoztunk", "egymásnak vetettük a hátunkat" – az ilyen megfogalmazások jól kifejezik, milyen fontos és biztonságot adó kerete volt a család a hagyományos paraszti életnek, írt a család fontosságáról a Naplóban Jávor Kata 1990-ben.

 • cikk kép
  Zene-Tánc-Képek címmel nyílt kiállítás Pápán

  A művészet egy körülöttünk lévő csoda, olyan családfa, ahol testvérként áll egymás mellett a zene a tánccal, az irodalom a festészettel és a vallással.

 • cikk kép
  Gáspár György üvegművész interaktív műalkotásával a jelen kérdéseire keresi a választ

  Változó látvány, kibontakozó perspektívák, a formák és színek játéka. Folyamatosan változó világunk igaz és hamis állításaira reflektál Gáspár György üvegművész White Hole II. című alkotása. A több millió forint értékű, a világon egyedülálló technológiával készült műtárgy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával került a Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményébe .