Kultúra

2011.07.12. 06:44

Már tízezren látták a Levendula Ház interaktív kiállítását

Tihany - Alig egy hónap alatt tízezer látogatót fogadott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság tihanyi látogatóközpontja, a Levendula Ház.

Németh F. Bernadett

Előfordult, hogy egy nap alatt közel ezer hazai és külföldi vendég tekintette meg az interaktív kiállítást, bújt be a füstölgő, dübörgő tűzhányó- makettba, és ízlelgette a levendulaízű csokit vagy szörpöt. A bemutatóközpont a fogyatékos emberek között is népszerűvé vált, olyan figyelmességek miatt, mint hogy a moziteremben vetített, Megszelídült vulkánok földjén című filmet a hallássérültek számára feliratos változatban is elkészítették.

Az elmúlt hetekben az európai természetvédelmi szakmai elit is megismerte a tihanyi Levendula Házat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság itt látta vendégül a magyar uniós elnökség keretében szervezett balatonfüredi természetvédelmi konferencia résztvevőit. A 27 országból érkezett állami természetvédelmi vezetők és civil szervezetek képviselői az úgynevezett ramsari területekről is tanácskoztak hazánkban. A Balaton Európa legnagyobb édesvízi tava, mely 1989. március 17. óta ramsari terület. A Balatonfüreden nemrégiben megrendezett konferencia az Európai Unió ramsari területeiről, valamint az aktuális természetvédelmi kérdésekről szólt.

A 27 országból érkezett több mint hatvan természetvédelmi szakember Európa természetvédelmi elitjét képviselte, így különösen fontos, hogy nekik bemutatkozhatott a Levendula Ház. Megcsodálták az állandó kiállítást, mely a Pannon-tengert, a térségben működő vulkánok világát, az ember és természet kapcsolatát és a levendulatermesztés kultúráját foglalja össze. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak vezetésével a vendégek megismerkedtek a Tihanyi-félsziget természeti értékeivel, múltjával és jelenével: hiszen a Levendula Ház a szerveződő Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja is egyben, ahonnan túraútvonalak indulnak, hogy a bemutatóközpontban látottak-hallottak alapján a terepen is megismerkedjenek a természet páratlan értékeivel.

 

Negyven éve írták alá az egyezményt

A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatban 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá a később Ramsari szerződés néven ismertté vált dokumentumot. A megállapodás hivatalos neve Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen mint a vízimadarak tartózkodási helyéről. A szerződés 1975-ben lépett hatályba és azóta a világ több mint száz országa csatlakozott hozzá. Az egyezmény titkársága Glandban (Svájc) működik, jogi személyiséggel rendelkező háttérszerve a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!