Kultúra

2009.06.23. 02:28

Művészek északi földről

Balatonalmádi - Átmenet címmel tárlat nyílt finn, svéd és magyar alkotók munkáiból a közelmúltban a Padlásgalériában. A megnyitón a tavaly elhunyt Györgydeák Györgyre is emlékeztek.

Gaál Julianna

A felsőörsi Török-villában tizedik éve megrendezett tíznapos Nemzetközi Művészeti Szimpózium résztvevői állítottak ki a galériában, az ez évi téma az átmenet volt. Mindenki számára adott volt a lehetőség tehát, hogy akár konkrétan, akár metaforikusan értelmezze a témát. 

A megnyitóünnepségen köszöntőt mondott Mikko Paakkola a Finn Képzőművészeti Szövetség képviseletében, aki kihangsúlyozta, az alkotás körülményei ideálisak a Török-villában, ezért szép és nagy alkotások születtek.

Ez az első szimpózium, melyet Györgydeák György nélkül rendeztek, ezért róla is szólt ez az idei tárlat - fogalmazott megnyitóbeszédében Ladányi István író. - Jelenlétét mindenki hiányolja, téblábolását, morgolódását, odavetett megjegyzéseit, melyeket nagyon is komolyan kellett venni. Gyuri végigkövette az elmúlt kilenc évet, értékelt, tanácsokat adott, személyes felelősséget érzett.

A magyar kiállító művészek Péterfy Ábel, Verebics Ágnes, Környei Ágota, Kovács Endre, Péterfy Gizella, Fenyvesi Ottó, Romvári Márton, Halmi Horváth István és Györgydeák György. A megnyitóünnepségen közreműködött Farkas Jenő cimbalmon és Kéri Gábor gitáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!