Kultúra

2017.04.20. 14:28

10. alkalommal rendezték meg a Városi Népdaléneklési Versenyt

Veszprém – Immár 10. alkalommal, jubileumot ünnepelve rendezték meg a Városi Népdaléneklési Versenyt csütörtökön a Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola szervezésében, ezúttal az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Rieger Zsanett

A verseny még 2008-ban indult azzal a céllal, hogy városi szinten nyújtson bemutatkozó lehetőséget azoknak az alsó tagozatos kisdiákoknak, akik szeretik a magyar népzenét, szívesen énekelnek és büszkén őrzik néphagyományainkat.

Az esemény elején Melich Antalné Csiszár Ildikó köszöntötte az érdeklődőket, és elmondta: Czaun Ildikóval közösen már 10. éve rendezik meg az alsó tagozatosoknak szóló versenyt. A rendezvényt Szauer István Veszprém megyei tankerületi igazgató nyitotta meg, aki elmondta: gyerekként ő is lelkesen járt énekelni, de sajnos Magyarországon a motiváció az éneklés iránt kezd kiveszni. Bár a tavaszi szél most havat áraszt, kellő lelkesedéssel énekeljenek, bíztatta a kisdiákokat.

Dalban él a nemzet, és most, hogy alig van különbség nemzetek között, hiszen mindenki ugyanazokat a filmeket nézi, és ugyanazokat a zenéket hallgatja, ez különösen fontos, tette még hozzá. Köszöntőt mondott még Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója, aki örömét fejezte ki, hogy a könyvtárban lett megrendezve a verseny. Itt el lehet gondolkodni gyermeki dolgokon, mondta, és Kodály országában fontos, hogy énekeljünk, hiszen a népdal kincs.

Ezután Melich Antalné ismertette a verseny menetét. A hét iskolából érkező, több mint ötven diáknak egy kötelező (ami idén a Még azt mondják nem illik című dal volt), és egy szabadon választott dalt elénekelve kellett bizonyítani, amit a zsűri tagjai, Ötvös- Cseke Noémi, Somfai Katalin és Döbrönte Ágnes értékeltek.

A kisdiákok első, második, harmadik, illetve negyedik osztályos kategóriákban mutatták meg tehetségüket az idei alkalommal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!