Titanic - Nem a nőket és gyerekeket mentik elsőként süllyedő hajókról

2012. április 13., 12:55 szerző: MTI
A legénység és a férfiak furakodnak leghamarabb a mentőcsónakokba - állítják svéd kutatók 18 hajókatasztrófa tanulmányozása alapján.

Cikküket a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulójára jelentették meg - az óceánjáró 1912. április 14-én ütközött a jéghegynek -, cáfolván a legendát, amely szerint a férfiak nemes önfeláldozással viselkednek hajókatasztrófa esetén.

Az Uppsalai Egyetem kutatói a legsúlyosabbak baleseteket tanulmányozták, a 18 vizsgált eset 1982 és 2011 között történt. A katasztrófákban összesen 15 ezer utas járt szerencsétlenül.

Arra jutottak, hogy az adatok alapján a nőknek és gyerekeknek jóval kisebb az esélyük a túlélésre, mint a férfiaknak és a legénységnek.

A Titanic esete azonban kivétel, róla valóban a nőket és gyerekeket mentették a leghamarabb, amit azonban csak úgy sikerült elérni, hogy agyonlövéssel fenyegették meg az előretolakodó férfiakat. Mivel a Titanic volt a leghíresebb hajókatasztrófa, ezért idővel általános hiedelem lett, hogy nők és gyerekek elsőbbséget élveznek mentéskor - foglalta össze Mikael Elindfer és Oscar Erixon tanulmányát az austriantimes.at című osztrák hírhonlap.

MTI

Facebook