Szíria - Magas rangú vezetők cáfolták a meggyilkolásukról szóló híreket

2012. május 20., 14:12 szerző: MTI
Damaszkusz - Magas rangú szíriai vezetők vasárnap cáfolták két arab televízió hírét meggyilkolásukról, egyben azzal vádolták meg a két tévét, hogy rágalomhadjáratot folytatnak ellenük.

A katari al-Dzsazíra és szaúdi tőkével működő dohai al-Arabíja egy videót játszott be, amelyen egy férfi a szíriai ellenzék zászlajával letakart asztalnál ülve közölte, hogy két hónapi megfigyelés után sikerült megölni Bassár el-Aszad hat legközelebbi munkatársát.   
    
Az állítólag megölt személyek: Aszad sógora, Aszef Saukat, a katonai hírszerzés főnöke, Mohammad as-Saar belügyminiszter, Daúd Radzsha védelmi miniszter, Hisám Baktiár, a nemzetbiztonsági tanács vezetője, Haszán Turkméni alelnök és Szaid Baktián, a hatalmon lévő Baasz párt vezetőjének helyettese. Az illető további részleteket nem közölt az állítólagos merényletekről.
   
A szíriai állami televíziónak telefonon nyilatkozó Saar minden alap nélkülinek nevezte az "undort keltő" al-Dzsazíra hírverését, de mint mondta: hozzászoktak már az ilyen álhírekhez, a csatorna által gerjesztett hazugság- és rágalomhadjárathoz.
   
Turkméni alelnök az állami tévé képernyőjén feltűnve azt mondta,  amit az al-Dzsazíra művel, az már a félretájékoztatás tetőfoka.
   
A damaszkuszi állami tévé egész délelőtt a politikusok cáfolatait sugározta.
   
Vasárnap hajnalban a szíriai hadsereg és a dezertált katonák heves tűzpárbajt vívtak Damaszkusz Kfar-Szuszé negyedében, ahol a külügyminisztérium székháza, valamint több biztonsági és a hírszerző szolgálat központjai találhatóak, ezért a negyed fokozott védelmet kap - közölték szíriai ellenzéki szervezetek.
   
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) és a Helyi Egyeztető Bizottságok (LCC) közlése szerint a szíriai hadsereg  jelentős erőt vezényelt a térségbe. Mindkét szervezet szerint lövöldözések és robbanások zaja hallatszott Damaszkusz más negyedeiből is.
   
Az egyesült államokbeli Camp Davidben befejeződött G8-as csúcstalálkozó résztvevői erélyes nyilatkozatban szólították fel a szíriai kormányt és az ellene küzdő feleket, hogy haladéktanul vessenek véget az erőszaknak, és váltsák valóra a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által kidolgozott rendezési tervet. Bár Szíriában április 14-e óta tűzszünet van érvényben, tovább folytatódnak a harcok és az összecsapások.

MTI

Facebook