Külföld

2015.01.08. 14:31

Párizs teljesen új arcát mutatja a merénylet után - Kint élő magyarok beszámolói

Egész Franciaországot sokkolta a szerdai párizsi terrorcselekmény. Fokozott a katonai jelenlét, a feszültség tapintható. Kint élő magyarok beszéltek a Naplónak benyomásaikról.

Németh F. Bernadett

A híres francia (sajtó)szabadságot érte támadás

„Igazán azért döbbentette meg a franciákat a terrortámadás, mert a híres francia (sajtó)szabadságot érte támadás” – fogalmazott a Párizs mellett, Bessancourt-ban élő Gyenise Katalin a Napló érdeklődésére. A francia fővárosban magyar néptáncot oktató nő elmondta: bár a párizsiak rendkívül fegyelmezettek, mindenkit, egész Franciaországot letaglózta a Charlie Hebdo újságírói ellen elkövetett merénylet. Katalin 18 éve él Franciaországban. Mint mondta, az, hogy a közterületeken folyamatos a katonai jelenlét megszokott, most persze, a skarlátvörös nemzetbiztonsági fokozat bevezetése óta ez sokkal nagyobb.

Párizs új arca mutatta meg

Párizs most teljesen új arcát mutatta meg: a Charlie Hebdo-t ért merénylet óta ez a nemzetközi város, számos nép és kultúra olvasztótégelye teljesen egységes a gyászban – mondta Wittinghoff Nóra a Naplónak. A francia főváros külvárosában csaknem húsz éve élő magyar nő szerint a terrortámadásról szóló első hírek nem voltak annyira meglepőek, hiszen sajnos ma már nem ritka, ha valaki fegyverrel lövöldözik a világ nagyvárosaiban. Az akció kiterveltsége, brutalitása, a hidegvérű kivégzések azonban minden Franciaországban élőt megráztak és felháborítottak – tette hozzá.

Nóra ugyanakkor úgy véli, ezzel a támadással a terroristák – akiket gyökértelen embereknek tart, akik elszakadtak a társadalomtól és a valóságtól – kiszabadították a szellemet a palackból, s nem lepődne meg, ha a következő napokban újabb lövöldözések lennének. Ezeknek ugyan semmi köze sem lesz a francia karikatúristák halálához, de most sok olyan ember, akit sérelem ért és azt nem tudja megfelelő módon kezelni, ehhez az eszközhöz nyúlhat – vélekedett.

Nóra fontosnak tartja, hogy az oktatási intézményekben - így az ő kilenc éves kisfia iskolájában is – megemlékeztek a terrorcselekményekről, „mert tudniuk kell, hogy ami történt, az elfogadhatatlan, s az elkövetők elsősorban képzett terroristák”. Hozzátette: muzulmán barátaiban aggodalmat keltett az eset, hiszen nem minden muzulmán ért egyet azzal, hogy a vallás nevében fegyvert kell ragadni.

Párizs nagyváros, éli tovább az életét, még ha nagyobb feszültségben, készültségben – minden metróállomáson, közintézménynél fegyveres katonákkal – és szomorúságban is – összegezte Nóra.

A bevándorlók tartanak a következményektől

A lotaringiai Nancy-ban élő Lukács Katalin szerint egész Franciaországot sokkolta a párizsi terrorcselekmény. A Párizstól néhány száz kilométerre Keletre fekvő (A híres szupervonat, a TGV másfél óra alatt teszi meg a távolságot) Nancyban nagy számban élnek bevándorlók, akik most azt találgatják, milyen következményei lesznek a terroreseménynek az együttélésre – mondta a 13 éve ott élő, ingatlanforgalmazással foglalkozó magyar lány.

Hozzátette: sokakban félelem van ezzel kapcsolatban, de nemzetiségek közül leginkább az Afrikából és az arab országokból Franciaországba települt családok érzik úgy, hogy megkülönböztetés érheti őket a történtek miatt.

Ugyanakkor példátlan nemzeti egység jött létre azzal, hogy mindenki, vallásra, nemzetiségre tekintet nélkül határozottan elítéli ezt a brutális támadást – szögezte le Katalin.

Hozzáfűzte: szerdán Nancyban több ezer ember gyújtott gyertyát a város fő utcáján az áldozatok emlékére és vállalt szolidaritást a lappal. Az elhunyt karikaturisták könyvei egyébként sorra megjelentek a könyvesboltok kirakataiban – jegyezte meg.

 

Előzmények, a vérengzés további hírei:

Az exveszprémi kosaras Krasznai Milán beszámolója

Párizsi vérengzés - A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról

Párizsi vérengzés - Rómában biztonsági készültséget rendeltek el az újságok szerkesztőségeinél

Párizsi vérengzés - KKM: fokozott ellenőrzésekre kell számítaniuk a Franciaországba utazóknak

Párizsi vérengzés - Hollande nemzeti gyásznapot hirdetett csütörtökre

Párizsi vérengzés - La Libre Belgique: Mindannyian Charlie-k vagyunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!