Külföld

2009.05.21. 07:11

Meghalt egy magyar hegymászó a Himaláján

Budapest - Meghalt a Himaláján egy magyar hegymászó, az erdélyi születésű orvost Nepálban, a hegyen temették el - közölte Vincze Szabolcs, az expedíció kapcsolattartója és sajtófőnöke a boon.hu hírportállal szerdán.

Szausev Xénia

A Borsod Online és a hvg.hu hírportálok értesülései szerint a fiatal miskolci traumatológus egyike volt annak a három magyarnak, aki kedden, helyi idő szerint hajnalban indult a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsának, a 8156 méter magas Manaslu megmászásának. A meteorológiai jelentések alkalmas időjárást jeleztek, a három hegymászó: Erőss Zsolt, Barna Dániel és Szabó Levente a 7100 méteren álló csúcstámadó táborból vágott neki az útnak.

Hatórás mászás után Erőss Zsolt elérte a csúcsot. Amikor visszaindult, útközben találkozott Barna Dániellel, aki nem sokkal később szintén felért a csúcsra. Szabó Levente fáradtság miatt már nem jutott fel a Manaslura, ezért 7800 méteren visszafordult, ezután történt a tragédia.

Társai a sötétedés miatt már nem láthatták őt pontosan, és akkor még nem is tudhatták mi történt - számol be a hvg.hu. A hírportál úgy tudja: Szabó Levente a 6800 méteren álló III-as táborba tartott vissza, amikor egy rossz lépés után kicsúszott, nem tudta megfogni magát jégcsákányával és lezuhant a hegy északnyugati falán.

Másnap, a tábor közelében találtak rá az 500 métert zuhanó hegymászó holttestére. Alpinista szokás szerint a hegyen temették el.

Az expedíció másik két tagja azóta visszatért a 4860 méteren lévő alaptáborba, mindketten jól vannak.

Szabó Levente traumatológus a Webbeteg blogon vezetett internetes naplót a "Magyarok a világ nyolcezresein" nevű expedícióról, utolsó bejegyzése május 16-án volt. Ebben azt írta: "Szombat hajnalban (05.16.-án) indulunk neki ismét a csúcs felé vezető útnak. Az időjárás előrejelzés szerint 19-20-ára megfelelő időnek kell lennie, akkorra tervezzük a csúcstámadást. Hát meglátjuk..."

A blogon található életrajz szerint Szabó Levente sebész, baleseti sebész és katasztrófa-katonaorvostan szakorvos volt, hobbija, szenvedélye a hegymászás, barlangászat, valamint a búvárkodás volt. 1969 június 24-én született Máramarosszigeten, 1994-ben szerezte orvos diplomáját, 1995 óta dolgozott Magyarországon.

A miskolci Spider Speciális mentőcsoport orvosaként részt vett számos hazai, illetve külföldi speciális mentésben vett részt. 2001-ben az indiai, 2003-ban az algéria földrengés, 2005-ben pedig Indonéziában a térségben pusztítő szökőár áldozatait mentette társaival együtt.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!