Külföld

2010.02.28. 18:50

Chilei földrengés: hétszáz fölé emelkedett az áldozatok száma

Hétszáznyolcra nőtt a szombati chilei földrengés halálos áldozatainak száma vasárnapra, s ez a szám még tovább fog emelkedni - jelentette ki vasárnap tv-beszédében Michelle Bachelet chilei elnök.

MTI

Korábban a nap folyamán a polgári védelem képviselői még csak négyszáz halálos áldozatról számoltak be.
A szombati reggeli pusztító, a Richter-skála szerint 8,8-es földrengés óta mintegy százhúsz utórengést észleltek Chilében, közülük féltucatnyi volt 6-osnál erősebb.
Több mint másfélmillió családi otthont és számos autópályát ért komoly kár. Constitución kikötővárosban legalább 350 ember halt meg az állami tv jelentése szerint, a fővárostól 500 kilométerre délre fekvő Concepciónban becslések szerint mintegy százan rekedtek egy összedőlt lakóház romjai alatt, ahol a mentőalakulatok elkeseredett harcot folytatnak az idővel, hogy a betontörmelékek és a romok alól megpróbálják kimenekíteni az ott szorultakat. 
 "Egész éjszaka dolgoztunk, szétzúzzuk a falakat, hogy túlélőket találjunk. A legnagyobb probléma az üzemanyag, a gépekhez szükségünk van üzemanyagra, és vízre az embereink számára" - mondta az alakulatok parancsnoka, Marcelo Plaza.
Időközben az ország legnagyobb légitársasága, a LAN nem menetrendszerinti járatokat indított, miután megnyitották Santiago repülőterét, amelyet előző nap a földrengést követően zártak le.
Az amerikai EQECAT kockázatelemző cég becslése szerint mintegy 15-30 milliárd dollár értékű kár keletkezhetett Latin-Amerika legstabilabb gazdaságú országában, amely a bruttó hazai termék 10-15 százalékára rúghat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!