Külföld

2010.03.01. 20:18

Chile - Küzdelem a túlélők után és a fosztogatókkal

Concepción - Teljes gőzzel folyik a mentés Chilében a földrengés sújtotta Concepciónban, miközben katonák és rendőrök igyekeznek elejét venni a fosztogatásnak.

MTI

"Van bent víz, ennivaló, takaró, de a rendőrség nem enged be minket" - méltatlankodik egy férfi a 200 ezres város egyik szupermarkete előtt. A boltban egyébként egy órával korábban már fosztogatók jártak, ezért most rendőrök őrzik a betört ablakú épület bejáratát.

"Jó lenne, ha szétosztanák nekünk az árukat, vagy legalább vásárolhatnánk" - mondja a méltatlankodó férfiú mellett álló nő, a 42 éves Carmen Norin.

Concepciónban továbbra sincs víz, és az áramszolgáltatás sem állt helyre. A város és környéke Chile második legfontosabb gazdasági övezete. Noha alaposan megépítették a házakat, és ezért viszonylag kevés szenvedett kárt a Richter-skála szerint 8,8-es földrengésben, egy 14 emeletes lakóház például az oldalára dőlt. Harminc tűzoltó kutat túlélők után. - Eddig 25 embert sikerült kimenteni, és nyolc holttestet találtunk - mondja Fian Argo, a mentést vezető tűzoltótiszt. Senki nem tudja, hányan lehetnek még a romok alatt. A házban szintenként nyolc lakás volt, és eddig nagyjából a felét sikerült átkutatni.  

Katonai és rendőri erősítés érkezett, mert a jelenlegi adatok szerint több mint 700 halálos áldozatot követelő szombat hajnali földrengés után felbomlott a rend a városban. Éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek, először Augusto Pinochet diktatúrájának 1990-es megdöntése óta.

A segélyek lassan érkeznek, mert az erős földrengés tönkretette az infrastruktúrát. Sokan ezért hétfőn is vittek mindent a romos és épen maradt épületekből, amihez hozzáfértek, és mozdítani tudták. A rendfenntartó erők gyorsan elfogták azt a csoportot, amelyik kifosztott egy büfét, de csak két embert vettek őrizetbe, a többieket elengedték. "Ők alapvető élelmiszereket - lisztet, tejet, vizet - zsákmányoltak; aki tv-t lopott, azt letartóztatjuk" - magyarázza egy nyomozó, Carlos Huerino.

Concepciónban a helyiek örülnek a katonai erősítésnek. "Azt mondják, (a földrengés után) tűz volt a Manzano börtönben, és a rabok kiszabadultak" - meséli egy 55 éves asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!