Külföld

2014.04.24. 18:35

Kicsit a mi gyermekeink is

Colombo/Kahawa - Közel tíz esztendeje, 2004. december 26-án egy Indonézia partjainál bekövetkezett tengerrengés, majd az azt követő szökőár a történelem egyik legnagyobb katasztrófáját okozta. Ázsia déli és délkeleti, valamint Afrika keleti részén több százezer ember halt meg, milliók vesztették el családjukat és otthonaikat.

Gidai Judit

Az áldozatok számát tekintve Srí Lankát érte Thaiföld után a második legnagyobb veszteség, helyi adatok szerint legalább ötvenegyezer ember halt meg és több ezret még ma is eltűntként tartanak nyilván.

A katasztrófa után világméretű összefogás bontakozott ki, sokan vettek részt a mentésben, majd az újjáépítésben, vagy segítették adományaikkal a tragédia túlélőit. A Baptista Szeretetszolgálat magyar munkatársai az elsők között érkeztek Srí Lankára, és fő feladatuknak a gyermekek mentését, az árvák sorsának rendezését tartották. Annak idején lapunk olvasói is egy adott napon megjelenő lapszám megvásárlásával járultak hozzá ahhoz, hogy a Fogadj örökbe! program részeként a cunami első évfordulójára felépülhessen Colombo Pittacotte kerületében, a Vadzsira Sri Gyermekotthonban a Magyar Háznak nevezett épületszárny, ahol közel száz gyermek kapott helyet. A Baptista Szeretetszolgálat részben ezekből az adományokból finanszírozta a munkálatokat. A szeretetszolgálat programjának részeként megépült ezen kívül a szigetország délnyugati részén, Kahawában a magyar Help-falu is, amelynek házaiba családjukat, otthonukat elvesztett szülők, illetve nagyszülők költözhettek, akik árván maradt gyermekeket fogadtak örökbe. A tragédia óta már csaknem tíz év telt el, a gyerekek közül sokan felnőttek, de a kahawai Help-falu ma is működik, és ma is teljes egészében a magyar baptisták fenntartásában.

A csodálatos kékségű Indiai-óceán fodros, fehér hullámai most fürdőzésre csábítanak Kahawa partjainál, nehéz elképzelni, milyen lehetett, amikor hatalmasra emelkedve a településre zúdultak. A part menti részén azonban több ház még ma is romokban áll, úgy, ahogyan annak idején a szökőár letarolta őket. És ott van az obeliszk, amely az itt meghalt áldozatokra emlékeztet, köztük az éppen az állomáson veszteglő vonatszerelvény mintegy ezerötszáz utasára. Kicsit távolabb pedig meglátjuk a magyar zászlót egy táblán, amely az utat mutatja a Help-faluhoz.

Tárt kapuk fogadnak, pedig nem vártak bennünket, néhány fős turistacsapatunk váratlanul toppant be, megbolygatva rövid időre a „falu” mindennapi életét. Gyermekzsivajt hallunk, labdák és biciklik mellett jutunk be a kis térre, amely körül a vidám, égszínkék házak állnak. Ezekben élnek a falu lakói, most tizennyolcan, de a magyar baptisták által fenntartott intézmény ennél jóval több gyermeket oktat és nevel. A célok és a feladatok változtak az elmúlt években, a cunami árvái közül többen azóta már szakmát tanultak, egyetemre mentek és önálló életet kezdtek. Ma már környékbeli gyerekek is járnak a falu óvodájába és iskolájába, ahol extra osztályok is vannak, többek között matematikát, tudományokat, művészeteket, számítástechnikát oktatnak – tudjuk meg Randzsith úrtól, aki körbevezet bennünket, megmutatva a tantermeket, az étkező- és szálláshelyeket. Ösztöndíjprogramjuk keretében pedig 390 fiatalt tanítanak pluszórákban, természetesen ingyenesen. A falu egyfajta közösségi központként is működik, valamint önkéntes munkában segítenek a környékbelieknek. A gyerekek időnként zenés-énekes előadásokat tartanak, amelyekre meghívják a település lakóit is.

Magyar zászló a táblán, amely az utat mutatja a Help-faluhoz. Ma már nemcsak árvákat, hanem környékbeli gyerekeket is oktatnak itt (Fotó: Gidai Judit)

Nézem a kedves, vidám arcokat, és arra gondolok, hogy magyarnak lenni bizony nagyon jó érzés itt Kahawán és egész Srí Lankán, hiszen tudják, hogy segítettünk, amikor a legjobban kellett. De továbbra is segíteni kellene, míg az árvák valamennyien fel nem nőnek. Mert egy kicsit a mi gyermekeink is ezek a gyerekek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!