Külföld

2011.02.28. 13:35

Líbia - ellentámadásra számítanak a felkelők

A Tripolitól 50 kilométerrel nyugatra lévő az-Závija várost birtokló líbiai felkelők arra számítanak, hogy a Moammer Kadhafihoz hű katonák hétfőn megostromolják a települést. Mintegy kétezer katona veszi körül az-Záviját.

MTI

Egy volt rendőr őrnagy, aki átállt a felkelők oldalára kijelentette:"A szabadságért harcolnak,  és készek meghalni  is érte." Hozzátette, hogy a kormányerők hamarosan támadást indítanak.
   
A líbiai vezetőhöz hű erők egyik Tripoliból kivezényelt alakulata múlt csütörtökön már ellentámadást hajtott végre a város egyik mecsetjében tábort verő felkelők ellen, s a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.
   
Helyszíni beszámolók szerint kiújultak a harcok a felkelők és a Kadhafihoz hű erők között a fővárostól, Tripolitól bő 150 kilométerre keletre fekvő Miszrátában.
   
A dpa német hírügynökség által idézett egyes hírek szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető megingott rendszere már csak a fővárosra, Tripolira támaszkodhat; a tengerparti város maradt a diktátor gyakorlatilag egyedüli hatalmi bázisa.
   
Az utolsó népszámlálás szerint is bő egymillió lakosú település nemcsak politikai, hanem gazdasági központ is Líbiában. Itt épült ki az ország legnagyobb kikötője és ez a metropolis a kereskedelem és az ipar központja is az észak-afrikai államban. Említésre méltó a város textilipara, a feldolgozóipar, valamint a dohány- és élelmiszeripar.
   
Tripoli több mint 30 kilométer hosszan nyúlik el a Földközi-tenger partján. A fallal körülvett történelmi óváros, Medina a kikötőtől nem messze található. E körül terül el a gyorsan növekvő "modern Tripoli" szállodákkal, mutatós kormányzati épületekkel.
   
Sem katonai, sem egyéb segítséget nem kérnek az Egyesült Államoktól a líbiai felkelők - mondta annak az átmeneti kormánynak a vezetője, amelyet a hét végén alakított meg az észak-afrikai ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó ellenzék.
   
Nem akarunk külföldi katonákat látni Líbiában - jelentette ki az al-Arabíja dubaji hírtévének adott interjúban Musztafa Abdul-Dzsalíl. A korábbi igazságügyi miniszter a szombaton Kelet-Líbiában megalakított ellenzéki átmeneti kormány vezetője.
   
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy az Egyesült Államok kapcsolatot keres a líbiai ellenzéki csoportokkal. Szavai szerint Washington kész minden segítséget megadni Moammer Kadhafi líbiai vezető ellenzékének. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre korai lenne elismerni az átmeneti kormányt.
   
A Fülöp-szigeteki külügyminiszter személyesen vezette honfitársai kimenekítését Líbiából. Albert del Rosario, akit a múlt héten nevezték ki, hazájából előbb Tunéziába utazott, ahonnan két diplomata társaságában vasárnap a líbiai fővárosba, Tripoliba érkezett. Ezt követően négyszáz Fülöp-szigeteki munkással, egy 55 járműből álló konvojban visszatért Tunéziába. Az úton semmilyen biztonsági problémával nem találkoztak - adta tudtul később a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium.
   
Eddig mintegy 1900 Fülöp-szigeteki hagyta el Líbiát, de még így is közel 26-30 ezer maradt az afrikai országban. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze néhány napon belül eldönti, hogy kezd-e átfogó vizsgálatot azok ellen, akik polgári személyek haláláért felelősek Líbiában.
   
Luis Moreno Ocampo megállapította, hogy a Moammer Kadhafihoz hű erők által polgári személyek ellen végrehajtott támadásokról szerzett értesülések felvetik az emberiesség elleni bűncselekmény lehetőségét. Ezért szakértői csapatot állított össze újabb információk gyűjtésére, és felvette a kapcsolatot líbiai hivatalos személyekkel és katonatisztekkel, hogy pontos ismereteket szerezzen a  líbiai fegyveres erőknél parancsnoki struktúrájáról.
   
A Nemzetközi Büntetőbíróság illetékese most először nyilatkozott azóta, hogy az ENSZ BT a múlt héten felkérte a testületet annak eldöntésére, hogy követtek-e el Líbiában emberiesség elleni bűntettet a Kadhafi elleni megmozdulások elfojtására tett kísérletek során.
   
Kevesli az ENSZ Biztonsági Tanácsának a líbiai vezetés ellen hozott szankcióit a La Libre Belgique című belga napilap, amely szerint sürgősen szükség lenne egy katonai beavatkozást kérő határozatra is.
   
A jobboldalhoz némileg közelebb állónak tekintett lap szerint a múlt héten eldöntött intézkedések későn jöttek és inkább jelképes értékűek. Moammer Kadhafi vezető és társai, akik kijelentették, hogy "Líbiában akarnak élni és meghalni, nem tervezik az utazgatást... arra pedig az idő előrehaladásával ki gondolna, hogy fegyvereket ad el nekik" - fogalmazott vezércikkében az újság.
   
Most, hogy Tripoliban már-már polgárháborús a helyzet, a menekültek kiáramlása pedig széles körű humanitárius gondot jelent, mielőbb katonai beavatkozásról kellene dönteni a líbiai lakosság megvédelmezése érdekében - írta a La Libre Belgique.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!