Kert

2017.04.10. 10:36

Így virágzik tovább a klemátisz

A dísznövény kertekben egyre népszerűbb kúszó növény a klemátisz, amelyet most kell metszeni.

Tóth B. Zsuzsa

Virágai a legváltozatosabb színekben nyílnak, a fehértől a rózsaszínen át a bordóig, liláig sok féle kapható már az iszalag. Ha jól metsszük, akár két hónapig is megörvendeztet virágaival. A klemátisz házfalra futtatva támasztékot igényel. A kertben még a kerítésen is gyorsan kúszik akár több méter magasra. Egyes fajták már májusban virágba borulnak és őszig virágozhatnak. Talajban nem válogat, de kedveli a meleg, napsütötte területeket.

Ügyeljünk rá, hogy a földje ne száradjon ki, szereti a nedvességet, ugyanakkor a túlöntözést sem kedveli. A talaj közelében levő szára érzékeny a közvetlen, erős napsütésre, a töve inkább az árnyékot szereti. Társítsuk dús lombozatú növényekkel, vagy mulccsal, fenyőkéreggel takarjuk. A tövét télre be kell takarni, vagy vissza kell vágni nagyjából fél méter magasra. Ha edényben tartjuk, védett, hűvös helyen teleltessük. Amennyiben túl jól érzi magát a növény, metszéssel kordában tarthathatjuk.

A tavaszi metszés után lassabban növekszik majd. A rendszeres metszéssel pedig segítjük az ágrendszer fejlődését és meghosszabbíthatjuk a virágzási időt. Az ágak egy részét 15-20 centiméter hosszúra, egészséges szemig várjuk vissza, a másik részüket kétszer ilyen hosszúra. A júniustól-szeptemberig virágozó fajták metszés nélkül is jól fejlődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!