Kert

2014.04.14. 17:15

Fagyveszély a kertben

Veszprém - Készítsük fel növényeinket a várható fagyokra, jégesőre, az ember legyen elővigyázatos a frontokkal szemben, a betegek pedig különösképpen! Ezt ajánlja a mezőgazdász és a humánmeteorológus.

Kovács Erika

Várhatóan szerda hajnalban érkeznek meg a mínuszok, amit aztán több helyen jégeső is kísérhet, legalábbis az előrejelzés szerint. Az évszakhoz képest hideg idő jön mondta dr. Pintér Ferenc humánmeteorológus, a MeteoKlinika igazgatója. Hozzátette: az emberi szervezet még alig heverte ki a múlt hét közepi hidegfrontot, itt az újabb, és a halmozott front-hatásokat az emberek közel nyolcvan százaléka megérzi, igaz, mindenki másként. Ilyenkor előfordulnak alvási problémák, csökken a koncentrálóképesség, fokozódik a balesetveszély, több a figyelmetlenség, jellemző a fáradékonyság, az ingerlékenység. Különösen ügyeljenek a frontokra a krónikus betegek.

Ügyeljenek a frontokra a magas vérnyomásúak és azok, akik már átestek szívinfarktuson. Nehéz ételekkel ne terheljük szervezetünket! Frontérzékenyek lehetnek a kismamák, a veszélyeztetett terhesek, az ízületi betegek és a glaukómások, azaz a zöld hályoggal küszködők. Figyeljük beteg hozzátartozóinkat, az első jelnél forduljunk orvoshoz! Aki teheti, kerülje a stresszt, a túlzott megterhelést! – javasolja az igazgató.


Lakics Dávid kertészmérnök vizsgálja a virágzó cseresznyefákat. Ha komoly faggyal érkezik a hideghullám, az nagy kárt okozhat (Fotó: Penovác Károly)


Százharminc hektáron félti növényeit, a cseresznyét, meggyet, szilvát, sárgabarackot, almát a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. Hosszú Zsolt, a cég kertészeti ágazatvezetője szerint mínusz egy-két Celsius-fok is káros lehet az apró, még gyenge terménykezdeményeknek, amelyek sziromhullás után barnulhatnak, feketedhetnek, s így nem lesz belőlük termés. Fagy ellen lehet füstölni, amikor vizes szalmát gyújtunk meg, de ez csak mínusz egy-két Celsius-fokig védi meg a növényeket.



Náluk is ismert eljárás, és most is tervezik az úgynevezett lombtrágyázást algakészítménnyel, amit fagy előtt és után is elvégeznek, ez látványosan megvédheti a fákat. A ködképző gépeket kis területeken, így náluk sem kifizetődő alkalmazni, mert drága eljárás. A jéghálók nem adnak védelmet fagy ellen. A mezőgazdaságban mindenki abban bízik, hogy nem lesz számottevő fagy meg jégeső. Három éve a fagy a termés harminc százalékát megsemmisítette a zrt.-nél. A szőlőültetvényeknél még nem izgulnak, mert ezek a növények még nem virágoznak, de az apró levelek már kibújtak, az erős fagy és jég nekik sem kedvezne.

Címkék#fagykár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!