Kert

2014.09.03. 16:45

A meztelencsiga imádja a sört és ez lehet a veszte

Az idei csapadékos időjárás kedvezett a meztelencsigáknak, melyek mindent megrágnak a kertünkben.

Varga Ibolya

Nagyon szapora teremtmény a meztelencsiga ezért is ajánlott védekezni ellene. Böröczky Károlyt, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezetének titkárát kérdeztem a védekezési lehetőségekről. Megtudtam, hogy vegyszerekkel is irthatjuk, ezek minden gazdaboltban megtalálhatók. Ügyeljünk nagyon arra, hogy ne használjunk vegyszert levélzöldségeknél vagy hamarosan érő terménynél, ha mégis megtesszük, akkor a szeren megadott ideig ne együnk ezekből a terményekből.

A népi praktikák szerint meszet, hamut szórnak a csigák útvonalára, illetve ecettel permetezik a területet. Ezeket a módszereket azért nem javasolják a szakemberek, mert szükségtelen szenvedést okoznak a csigáknak. Ha faaprítékot helyezünk el egy területen, vagy textildarabokat teszünk ki, azzal összegyűjthetjük a meztelencsigát és elpusztíthatjuk. A leggyorsabb és leghumánusabb eljárás, ha leforrázzuk őket. Ezek az élőlények nagyon szeretik a sört. Ezzel csapdába csalhatjuk őket. Ássunk be úgy a földbe egy befőttesüveget, hogy legfeljebb két centiméterre magasodjon ki. Öntsünk bele két deciliter sört, amibe belecsepegtetünk tíz-tizenöt csepp húsz százalékos ecetet. Belepusztulnak a csigák. A tetemeket naponta ki kell önteni, mert a csigák megérzik az elhullott fajtársakat és nem mennek bele.

A sünök szeretik a csigahúst, ha a kertünkbe költöztek, hagyjuk meg a búvóhelyüket. Az indiai futókacsát direkt csigaevésre tenyészetették, de nálunk sajnos, nem terjedt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!