Iszkáz

2015.04.19. 13:24

Erőszakmentes kommunikációs kurzus tanároknak

Iszkáz - Harmincnyolc pedagógus kapott tanúsítványt az erőszakmentes kommunikációs kurzus sikeres elvégzéséről.

Penk Tímea

Az EMK-képzést az Iszkázi Népfőiskola szervezte a község művelődési házában. Rambala Éva, a Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ akkreditált trénere három hétvégén foglalkozott a helyi érdeklődőkkel, akik Ajkáról, Tüskevárról, Csabrendekről, Keszthelyről és más településekről érkeztek. Óvónő, tanár, rendőr és közszférában dolgozó férfiak és nők vettek részt a képzésen, többségük már sikerekről is beszámolt.

Az erőszakmentes kommunikáció lényege az együttműködés. Ehhez fontos megérteni önmagunkat és partnerünk motivációit, illetve kérdéseken keresztül megismerni beszélgetőtársunk érzéseit, valamint saját érzéseinket és szükségleteinket is megfelelő módon kell kifejeznünk.

Csaknem negyven ember az erőszakmentes kommunikáció működtetésének az útjára lépett a kurzus sikeres elvégzésével. Fotó: Iszkázi Népfőiskola

– Az empátia életveszélyes lehet, ha önmagunkért nem tudunk kiállni – hívta fel a hallgatóság figyelmét az oktató arra utalva, hogy a saját lelkünk feltöltése után tudunk másoknak is adni. Kiemelte, hogy a problémára jellege alapján kell a megoldást keresni, hiszen aki egy érzelmi nehézségre racionális magyarázatot ad, az csak elsöpri a problémát; a tanácsadást is érdemes mellőzni.

A résztvevők azt is megtudták, hogy együttműködés akkor várható, ha közös a cél. Ha sikerül megérinteni a másik szívét, ha társunk látja az értelmét annak, amit kérünk, akkor együttműködőbb. Igen arrogáns az az ember, aki kijelentő módban gondolkodik mások érzelmeiről. A szakember ehelyett a kérdezést javasolja. Visszatérő konfliktusok esetén javasolják a négylépéses technikát: megfigyelés, érzés, szükséglet, kérés. Értékelés nélkül kell megfigyelnünk a helyzetet, majd megfogalmazni, hogy mi van a szívünkben az adott emberhez kapcsolódva. Ezek után megfogalmazzuk szükségletünket, amely sosem egy konkrét ember konkrét cselekedetéhez kapcsolódik, végül egy megcselekedhető kérést fogalmazunk meg, amelynek a teljesülése mérhető. A négy lépés megvalósításában a magunk és a másik ember szükségletének a kielégítése egyformán fontos. Mindez újfajta gondolkodásmódot igényel, amely sok gyakorlással válik készséggé. Közel negyven ember sikeresen az erőszakmentes kommunikáció működtetésének az útjára lépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!