Hírek

2014.07.02. 17:35

Zene nélkül a balatoni strandokon

Megváltoztak a strandolási szokások. Amíg régen természetes volt, hogy egész nap szólt a zene, ma már egyes vendégek az időjárás-előrejelzés kihangosítását is zaklatásnak tartják.

Győrffy Árpád

Egyik olvasónk is azt kifogásolta a napokban, hogy Balatonalmádiban, a Budatava strandon a „legváratlanabb időpontokban kapcsolják rá a hangosbeszélőre a Kossuth rádióból a híreket és az időjárás-jelentést.”

– Mi csak információt szeretnénk adni a vendégeknek. A többség igényli is, de vannak néhányan, akiknek halkan sem tetszik. Vannak olyan vendégek, akik a zenét is igényelnék, de ha megpróbálkozunk vele, rögtön megjelenik néhány tiltakozó. Van olyan, akit a pénztár zárásakor elhangzó Il Silenzio is zavar – reagált Dér András  strandgondnok.

Dér András szerint zeneszolgáltatás fel sem merülhet, mert súlyos jogdíjat kellene utána fizetniük a szerzői jogvédőnek, és a megfelelő stílust is nehéz lenne megtalálni. A hangszórókon keresztül közvetített információk egy részét pótolja az az elektronikus tábla, amelyet egyik vendégük készített a Balaton három medencéjében éppen érvényes viharjelzésekről. Persze a hangosbeszélőt ez sem váltja ki teljesen, hiszen a viharjelzés elrendelését így is ki kell hirdetni, hogy mindenki tudomást szerezzen róla.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Lampérth Zoltánné, a balatonakali községi strand gondnoka is.

– A vendégek közül sokan nem szeretik a zenét, de a viharjelzések kiadásáról vagy éppen a kulturális programokról szóló információkról a hangosbeszélő segítségével tájékoztatjuk a vendégeket. Ezt el is fogadják, így a jövőben is eszerint csináljuk.

Balatonfüred mindkét önkormányzati strandján van hangszórórendszer, az Esterházy strandon lévő akár még jó minőségű zene sugárzására is megfelelő lenne, de fel sem merül, hogy zenét adjanak, mondta Ágoston Ferenc, a strandok vezetője. – Elsősorban a viharjelzés bejelentésére használjuk. Naponta kétszer egy közbiztonsági felhívást is lejátszunk a strandi lopások megelőzésére. Ha meg éppen lopásról kapunk bejelentést, akkor többször is felhívjuk a vendégek figyelmét a veszélyekre. A városi kulturális programokról is információkat adunk, és néhány fizetett hirdetés is előfordul, de ezt mi magunk sem preferáljuk.

A Balatonfűzfői Föveny strandon fagyizót működtető Keil Norbert szerint nagyon sok vendég szereti a zenét, ha megfelelő hangerővel szól és a stílusát is sokan elfogadják. Ezért ő még úgy is vállalja az üzleténél a zeneszolgáltatást, hogy jogdíjat kell fizetnie utána.

– Természetesen vigyázunk arra, hogy senkit ne zavarjon. Szerencsére nagyon jó ehhez a strand kialakítása, mert a zajosabb üzletek a strand egyik oldalán vannak, így a másik végén nyugodtan pihenhetnek azok is, akik a csendet szeretik – mondta a vállalkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!