Hírek

2017.08.01. 18:34

Volt egyszer egy Kossuth-tábor Pápán

Pápa - Kerek húsz éve rendezték meg a VI. Országos Kossuth-tábort, melynek egykori résztvevőjével, az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivőjével, Kerecsényi Zoltánnal elevenítettük fel az emlékeket az évforduló kapcsán.

Laskovics Márió

Az 1848-as magyar polgári forradalom kitörésének 150. évfordulóját megelőző évben, 1997. augusztus 12. és 18. között Pápa városa adott otthont a VI. Országos Kossuth-tábornak. A tábor rendezési jogát a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Pápai Csoportja pályázat útján nyert el 1996-ban. A több mint egy éven át tartó előkészítő munkálatokban, a tábor egész programjának legapróbb részletekig való megtervezésében oroszlánrészt vállalt H. Szabó Lajos pápai helytörténész, a Kossuth Szövetség néhai oszlopos tagja, aki a főszervezés mellett a táborvezető nem könnyű pozícióját is magára vállalta. Azonban munkáját hallatlan lelkesedéssel, szorgalommal segítette szervezőként Fejes Sándor helytörténész, Lóky György, a pápai Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO, ma Huszár Közösségi Ház) akkori igazgatója, Váminé Molnár Emma könyvtáros, illetve Bella Gizella tanárnő – kezdi a visszatekintést Kerecsényi Zoltán, az EpVE ügyvivője.

 

Az 1997. augusztus 15-én Bakonytamásiban készült fotón a VI. Országos Kossuth-tábor résztvevői a helyi Kossuth Csárdánál. (A Bakonytamásiban élő, reformszellemű és a '48-as ősök sorát felvonultató Tatay-család sarjai Kossuth Lajos halálának centenáriumán, 1994-ben vendéglőjüket Kossuth Csárdának nevezték el.) (Forrás: archív - H. Szabó Lajos)

A '48-as, s ezen belül a kossuthi hagyományok őrzésére és ápolására az 1990-es évek elején szerveződött civil erő. A Kossuth Szövetség határainkon innen és túl magyar hagyományőrzők és -ápolók széles táborát (magánszemélyeket, szervezeteket, Kossuth Lajos nevét viselő intézményeket, emlékhelyekkel rendelkező településeket) fogta és fogja össze 1993 óta. Hű példája volt ennek a pápai Kossuth-tábor is, melynek megvalósulását közel negyven szervezet – a Kossuth Alapítvány, a Veszprém Megyei Önkormányzat, Pápa Város Önkormányzata és számos Pápa környéki település, illetve társadalmi közösség - támogatta. A tábor fővédnöke Kovács Zoltán, Pápa akkori polgármestere (jelenleg területi közigazgatásért felelős államtitkár) volt. A 83 táborozó személy huszonnégy helységből érkezett, közülük öt fő határon túli magyar területekről. A táborozók az 1996. évi országos történelmi pályázatokon és vetélkedőkön méltó helyezést elért általános- és középiskolás diákok voltak. Valamint harmincöt felnőtt kísérő, rendező és szövetségi vezető vett részt a táborban, melynek központja és a helyi rendezvények színhelye a HEMO volt, míg a táborlakók étkezését és szállását az Acsády Ignác Szakképző Iskolában oldották meg – sorolja lelkesen az ügyvivő.

A tábor egy hete alatt a tekintélyes létszámú közösség felkereste, megismerte Pápa és vidéke negyvennyolcas, illetve Kossuthos vonatkozású emlékhelyeit: többek között végigjárták s megkoszorúzták a pápai Kálvária-temetőben lévő honvédsírokat, felkeresték az 1849. évi Kmety-féle hadjárat két állomáshelyét, az ihászi és a csornai csaták helyszíneit, majd a Kmety törzsének a csornai ütközet után állomáshelyet biztosító Tétet, ahol az ott elhunyt két honvéd huszárkapitány, Münster Ede és Władysław Dzwonkowski sírjainál tartottak megemlékezést. Jártak a Bakonyság és Bakonyszentiván határán fekvő csárdapusztai Kossuth-kápolnánál, ahol egy szerény ünnepség keretében helyeztek el koszorút Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia emlékére, akiknek házasságát hajdanán a kápolna falai között áldották meg. Bakonytamási temetőkertjében Tatay Sámuel '48-as nemzetőr, evangélikus lelkész, Németh Imre és M. Vági Márton '48-as honvédek síremlékeinél hajtottak fejet, majd a falu Kossuth Lajos nevét viselő csárdájában melegszívű fogadtatásban, finom étkekből álló vendéglátásban részesültek.

 

Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő a tavaly ősz óta futó Kossuth-Emlékprojekt ötletgazdája, főszervezője a projekt védnökei, Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző és Áldozó Tamás polgármester, valamint Samu-huszár, a projekt kabalafigurája társaságában 2016 őszén

Zircre is elutaztak, ahová koszorút vittek Kossuth és Széchenyi ottani emlékjeléhez, majd Lókút-Óbányát is útba ejtve Kossuth Lajos gyermekeinek 1849 nyarán, az ott lévő majorban való elfogatásukra emlékeztető táblát keresték fel. A Pápa melletti Ugodon, Klapka György tábornok 1887-es látogatásának helyszínén, aztán Gannán, Táncsics Mihály egykori segédtanítóskodási helyén is emlékeztek. A gannai Esterházy-mauzóleumban fejet hajtottak gróf Esterházy Pál honvéd ezredes, egykori komáromi parlamenter, az 1867-ben létrejött Veszprém Vármegyei Honvédegylet alapító-elnöke érckoporsójánál is.

A Kossuth-táborral egyidejűleg zajlott Pápán az Országos Huszártábor is a Lovasiskolában. A Kossuth-táborosok őket is meglátogatták, részt vettek a Pápa város török uralom alóli felszabadulásának 400. évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepi, történelmi játékok programjain, ott voltak a Március 15. téren, az 1896 óta magasodó ihászi hősök emlékművénél tartott koszorúzáson, a Pápai Huszáregyesület után vonultak az utcán a pápai 7-es huszárok emlékművéhez, ahol a városi rendezvény keretében a Kossuth Szövetség akkori elnöke, Gavlik István mondott ünnepi beszédet.

- A tábor utolsó napja vetélkedéssel zajlott, kilenc csapat mérte össze tudását a tábor ideje alatt látottak-hallottak anyagából. Végül a pápai és kisújszállási fiatalokból álló, általam vezetett csapat lett a győztes. A Pápán zajlott VI. Országos Kossuth-táborról máig felejthetetlen emlékeket-élményeket őrzök. Ahogy bizonyára az akkor velem együtt résztvevők közül többen is, akikből talán nem veszett ki azóta sem a haza, a szűkebb pátria, a nemzeti múlt, a hazafias hagyományok iránt érzett érdeklődés és szeretet – fogalmaz Kerecsényi Zoltán.

Hozzáfűzve, sajnos a Kossuth-tábor pápai vezetői, szervezői, résztvevői közül az elmúlt két évtized alatt már többen örökre eltávoztak: H. Szabó Lajos, Fejes Sándor, Proszt Imre, Kapcsándy Sándor. De rájuk is szeretne emlékeztetni a 2016 és 2017 ősze között zajló pápai Kossuth-Emlékprojekt, melynek keretében bejárják ugyanazokat a helyszíneket, s emlékszalaggal, virággal, koszorúkkal jelölik meg ugyanazon pápai, illetve Pápa környéki emlékműveket, honvédsírokat, mint amiket a pápai Kossuth-táborosok is.

- 1997-ben a pápai VI. Országos Kossuth-tábor megnyitásaként a HEMO-ban sok emléktárgyból összeállított kiállítást lehetett megtekinteni Kossuth és kora vonatkozásában. Ez egy hallatlanul értékes és érdekes tárlat volt. Emlékprojektünk szeptemberi ünnepi programjai között szintén egy hasonló tárlattal készülünk a pápai Városházán, ami némiképp meg szeretné idézni az 1997-es anyagot, s a tábor emlékét is. Ehhez augusztus 18-ig fogadunk a Városházán témához illő emléktárgyakat, relikviákat, kisplasztikákat, szobrokat, képeslapokat. Kossuth Lajos pápai díszpolgárrá avatásának idei 130. évfordulója jegyében tehát a húsz évvel ezelőtti kedves emlékek felidézését sem feledjük, s az azóta elhunyt pápai kossuthi emlékápolók emlékezetének fenntartásával, illetve a pápai sétálóutcára szánt - hiánypótló, már a tábor idején is felmerült, az utca elnevezésére emlékeztető - Kossuth-dombormű szeptemberi leleplezésével is emlékezünk – emelte tekintetét a múltból a közeljövőre beszélgetésünk végén Kerecsényi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!