Hírek

2013.03.05. 18:15

Vizsgálják a menzák, és a büfék, automaták kínálatát

Országos felmérést indítottak azért, hogy megvizsgálják, az utóbbi négy évben egészségesebb lett-e az óvodai és iskolai étkeztetés.

Varga Ibolya

Felmérés indul a hamarosan az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakmai útmutatása alapján és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal koordinálásával arról, hogy jó-e a gyermekétkeztetés.

A vizsgálatban a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei (NSZSZ) is részt vesznek. Megyénk   különböző nagyságú intézményeit látogatják meg.

(Fotó: Penovác Károly)

Már több mint négy év telt el a legutóbbi óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálat óta. A szakemberek akkor azt állapították meg, hogy az esetek többségében az óvodai és iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy az óvodások a maximálisan ajánlott két gramm helyett 3,5-13,1 gramm sót fogyasztottak el egy átlagos napon.

A közétkeztetők egy része biztosított csak naponta friss zöldséget, gyümölcsöt. A folyadékpótlás is sok kívánni valót hagyott maga után. Probléma volt akkor, hogy diétás étkeztetést a közétkeztetők jelentős része nem tudott biztosítani.

A most kezdődő vizsgálatban nemcsak a közétkeztetést, hanem az iskolai büfék és automaták kínálatát is megnézik. A szakemberek az élelmezésvezetők, az óvodavezetők és a szülők véleményét is kikérik.  A pillanatnyi helyzeten túl azt figyelik, hogy történt-e  kedvező változás az előző felmérés óta, vagy továbbra is fennállnak azok az egészségügyi kockázati tényezők, amelyek növelik a gyermekkori elhízás, a cukorbetegség sőt a későbbi szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!