Hírek

2014.07.10. 11:50

Vizsgálatok csak előjegyzésre - A megyei kórházban és a rendelőintézetben változik a rendszer

Augusztus 1-jétől előjegyzéses rendszert vezetnek be a Csolnoky Ferenc Kórház rendelőintézetének laboratóriumában, az év folyamán ezt átfogóan kiterjesztik a kórház járóbeteg-ellátására.

Varga Domokos Péter

Erről dr. Rácz Jenő főigazgató tájékoztatta a Naplót. Elmondta, korábban már előjegyzéses rendszerben fogadták a betegeket a kórház rendelőintézetének laboratóriumában (Komakút tér), akkor sokan azt kifogásolták, hogy a bejelentkezés és a vizsgálat között hosszú a várakozási idő. Ezt próbálták úgy megoldani, hogy előjegyzés nélkül mindenkit fogadtak, akinek laborvizsgálatra volt szüksége. Ez országos szinten is ritkaságnak számított a hazai egészségügyben. Ennek viszont az lett a következménye, hogy olyan számban jelentek meg betegek, amely hosszú sorokat, tumultuózus jeleneteket eredményezett. A laborban naponta normál körülmények között hozzávetőlegesen kétszáz beteget tudnak ellátni – ezért szabályozni kellett a működési rendet. Az erről szóló főigazgatói utasítás a napokban jelenik meg, augusztus 1-jén lép életbe. Az előjegyzési időpontok viszont augusztus 5-től kezdődnek.

Dr. Rácz Jenő főigazgató elmondta, az előjegyzéses rendszertől többek között azt várják, hogy megszűnjenek a tumultuózus jeleneteket (Fotó: Varga Domokos Péter)

Azaz augusztus 1-től már lehet időpontokat kérni, ezeket negyedórás időintervallumokra adják meg, naponta 140 beteget tudnak előjegyezni. A 200-as ellátási kapacitás többi helyét a sürgősségi esetek, az azonnali beavatkozást igénylő beteget teszik ki. Ezeket alapvetően a kórház sürgősségi osztályáról küldöttek jelentik. Az előjegyzett betegek ellátása 7.00-tól 10.30 óráig történik.

A vizsgálatra a 88-593-050 és a 88-556-410-es telefonokon lehet jelentkezni. Innen további négy melléket tudnak kapcsolni, amelyek a rendelőintézet betegfelvételi részlegén csörögnek ki. Ezzel párhuzamosan személyesen is lehet előjegyzést kérni ugyanitt naponta hétfőtől csütörtökig 12 és 18 óra között, pénteken pedig 11-től 15 óráig.

Rácz Jenő szólt arról is, ha a gyakorlat folyamán kiderülne, hogy harmadnapra vagy későbbre tudnak csak időpontot adni, akkor ismét áttekintik a rendszert, és ha szükséges, korrigálják. Hozzátette, ha a módszer működik, akkor az előjegyzési rendszert december 31-ig kiterjesztik a többi járóbeteg-ellátási területre. Ezek közül a főigazgató kiemelte a CT (computertomográf), az MR (mágneses rezonancia) mellett a többi röntgenes vizsgálatot és a szintén nagy tömegeket ellátó fizikoterápiát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!