Hírek

2014.07.10. 06:13

Vitézek állománygyűlése

Az ország több pontjáról is érkeztek vendégek a Vitézi Rend közelmúltban tartott állománygyűlésére, amelynek a pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár adott otthont.

Szabó Péter Dániel

A tavalyi jól sikerült találkozó után, amikor a palotai Thury-várban tanácskoztak a vitézek, idén a pétfürdői intézménybe szólt a meghívás, amelyet sokan el is fogadtak. Nyitányként Csóka László kürtjelére Pétfürdő szőnyegbombázásának 70. évfordulójára emlékeztek a megjelentek, s helyezték el a tisztelet virágait a művelődési ház előtt található emlékmű lábánál. A rendezvényen résztvevő Horváth Éva, Pétfürdő polgármestere Horváth Csaba országos törzskapitány társaságában koszorúzott a posztamensnél, ahol a Palotai Turul Társaság és a vitézi várományosok is elhelyezték koszorúikat.

Horváth Éva polgármester és Horváth Csaba országos törzskapitány együtt emlékezett a péti szőnyegbombázás áldozataira (Fotó: Vitézi Rend)

A folytatásban, Horváth Éva és Horváth Csaba köszöntőit követően, Dobszai Zsolt közép-dunántúli székkapitány vezette le az állománygyűlést. Kérésére Pongrácz György a második világháború eseményeiről beszélt, Galbáts András, Dunántúl székkapitánya pedig a Vitézi Rendet mutatta be a megjelenteknek. Stéger László Károly, Veszprém megye vitézi hadnagya megemlékezett az első világháború kitörésének évfordulójáról, valamint a Vitézi Rend pétfürdői vonatkozásairól beszélt. Elmondta például, hogy vitéz Horthy István kormányzó-helyettes a Péti Nitrogén Művek  felügyelő bizottságának tagja volt, s a Magyar Úszó Szövetség ő avatta fel a pétfürdői strandot, mely a hatodik volt az országban, s az első a megyében, ahol hivatalos versenyt rendezhettek.

Stéger László Károly, Veszprém megye vitézi hadnagya a rend pétfürdői vonatkozásairól is beszélt (Fotó: Vitézi Rend)

Az első világháború helyi vonatkozásairól Dobszai József nyugállományú alezredes is részletesen beszélt, egyben elismeréssel nyilatkozott a Vitézi Rend munkájáról. A Gábor Áron Nyugállományúak Klubja elnöke a hadfoglyok által épített inotai barakktáborról éppúgy szót ejtett, mint a Báró Richtoffen Manfréd, az első világháború legeredményesebb német vadászpilótája, a hírhedt „vörös báró” királyszállási vendégeskedéséről. Az állománygyűlés részeként kisebb kiállítást is rendeztek első világháborús poszterekből és tárgyi emlékekből, valamint vitéz relikviákból. A program zárásaként Kálmánffy Ferenc és Kálmánfi Gábor adott emlékezetes műsort a megjelenteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!