Hírek

2015.04.16. 17:13

Visszatért a fekete sereg - A devecseri kastélypark egy Hitchcock-film helyszíne is lehetne

Ajka, Devecser - Vetési varjak keserítik meg a városlakók életét, akik nem értik, miért kell fajvédelem ürügyén elviselniük az állatok hangoskodását és piszkítását.

Sipos Ottó Tibor

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ajkai Újélet utca öreg platánjainak koronájára bekvártélyozta magát újra a varjak fekete serege. Az állatok facsoportok, ligetek fáin vékony ágakból épült, sárral kitapasztott, csésze alakú fészekbe rakják tojásaikat. A fiókák két-három hét után repülnek ki a fészekből. A szántásokban a magok megdézsmálásával károkat okoznak, de a különböző bogarak, férgek elfogyasztásával hasznot is hajtanak a mezőgazdaságnak. Ifj. Vasuta Gábor szakavatottabban, színesebben mesélne a vetési varjak életéről, hasznosságáról.

Az ablakunkból kitekintve magam is gyönyörködöm a vadkacsák és varjak csapatos húzásában, ám nem szeretnék a város egyik legszebb sétánya mentén élni, mert szinte elviselhetetlen, amit a varjak ott művelnek.

Fotó: Penk Tímea

Kérdésünkre, hogy a madarak kilövésére vagy a tojások megsemmisítésére – amik valódi problémamegoldást jelenthetnének – miért nincs lehetőség, Kalóz Tímea környezetvédelmi ügyintéző azt válaszolta, hogy az Európai Unió védetté nyilvánította a vetési varjat, így az hazánkra is kötelező érvényű. Pillanatnyilag mindössze annyit lehet tenni, hogy a költési időszakot megelőzően lebontatják a fészkeket, de ez csak ideiglenes megoldást jelent.

Devecserben akár egy Hitchcock-filmben is érezheti magát az, aki a kastélyparkban sétálgat. Horrorisztikus, ahogyan a vetési varjak sereglenek és rikácsolnak. Hardy Ferenc természetvédelmi őr elmondta, hogy a kastélypark vetési varjú állománya az elmúlt években állandóságot mutat. A város rehabilitációja során azt kérte, hogy pihenőpadokat ne tegyenek a madarak közelébe a szennyezés miatt. Devecserben a lakosságot közvetlenül nem érinti a kolónia, mert nincs lakóház a közelben, bár kétségtelen, hogy belterületen nem szerencsés a varjak jelenléte – fogalmazott a természetvédelmi őr. Figyelik őket, aztán majd a jogalkotó eldönti, hogy mekkora az az állománynagyság, amelyet a fajvédelem miatt el kell viselni.

A vetési varjak állítólag intelligens madarak, képesek hangokat, még emberi beszédet is utánozni. Tán meg kellene magyarázni nekik – bár kétlem, hogy megértenék –, ez a terület az ember territóriuma. Maguktól nem fognak távozni, így marad a kényszerintézkedés, meg a lakók bosszankodása, a foltos ruhák, a lepiszkított fejek, s a kár, amit okoznak, no meg a reggeltől estig tartó károgásuk: káár, káár, káár!

Kapcsolódó cikkek:

Lebontották a varjúfészkeket Ajkán

Varjak fészkeit bontják le Ajkán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!