Hírek

2014.02.21. 16:35

Vilma néniék minden megtakarítását ellopták

Veszprém – Minden megspórolt pénzünket ellopták tőlünk, kihasználva öregkori kiszolgáltatott helyzetünket – tárja szét kezét keserűen a 90 éves Vilma néni, egy veszprémi lakótelep sokadik emeletén.

Kovács Erika

Pami boldog csaholással fogad, örül, hogy valaki rájuk nyitja az ajtót. Az apró, idős kutyus családtag, egyetlen vigasza az idős, mozgáskorlátozott házaspárnak. Kérik, még a kedves kis jószágot se fotózzam le, mert hát sosem lehet tudni, nem ismerik-e fel őket, és nem jönnek-e vissza hozzájuk, vagy nem állnak-e bosszút rajtuk azok, akik már két alkalommal is ellopták a pénzüket. Az idős pár engem is nagy elővigyázatosság után engedett be otthonába.

Igényes lakás, a megvetett ágyban idős bácsi mozdulatlan fekszik, a néni hatalmasra dagadt lábakkal vánszorog, el az ajtóig. A bácsi csak sokára mozdul meg és kapcsolódik be a beszélgetésbe. Vilma néni is hálóingben van, ágyban fekvő betegek. A bácsi olykor még lemerészkedik a kiskutyával egy rövid sétára. Senkijük nincs, gyerekük nem született, elmondásuk szerint egy pesti ügyvéd rokonra íratták a lakást. A kérdésre, hogy ki takarít és ki sétáltatja a kutyát, azt mondja, fizet érte valakinek. Vilma néni naponta főzöget. Az asztalon február 11-én kelt háziorvosi beutaló fekszik, orvosa arra kérte, hívja fel a szakorvost. Máig nem hívta, mert azt mondja, nem tudja, milyen számon.

– Levitte a férjem a kiskutyát. Most már tudjuk, ezt az alkalmat figyelték ki a tolvajok, hogy egyedül maradjak itthon – idézi fel életük legkeserűbb napját Vilma néni. Láttam az ablakból, amint a férjem valakivel beszélget. Egyszer csak kopogtattak, és az ajtóban az a jól öltözött, harmincas férfi állt, akivel a párom beszélt, gondoltam, férjem ismerőse jött fel, aki ráadásul nevemen szólított. Beengedtem. Amíg kiment a mosdóba, én a konyhába mentem. Mire visszaértem a szobába, már csapódott is a bejárati ajtó, akkor láttam meg feltépve a szekrényajtót. Ott tartottuk a pénzt, amit előtte vettünk ki a bankból, közel négymillió forintot. – Nagyot csalódtunk az emberekben – szólal meg sokára halkan a bácsi. Engem azzal szólított le az ismeretlen, hogy ismerem-e az általa megnevezett személyt, mert ő azt gondolja, én vagyok az – emlékezik vissza. – Mondtam, hogy nem, és közben azt is firtatta, hol lakom. Tovább sétáltam a kiskutyánkkal, mire felmentem, a feleségem ott zokogott. Láttuk, ahogy egy fekete autóban várta valaki azt az arcszínű maszkot viselő férfit, aki nálunk járt. Azonnal hívtuk a rendőrséget, de a pénzünk nem került elő. Hónapokkal később újra kopogtak, megint akkor, amikor a párom a kutyával lenn volt, akkor egy férfi rendőrnek adta ki magát, és azt mondta, hamis pénzt vittek ki a nyugdíjjal az időseknek, ezért jött. Beengedtem, aztán megkért, menjek át a másik szobába, nézzek meg valamit az erkélyen, mire észbe kaptam, hűlt helye volt a 600 ezer forintunknak. Mindenünk odalett. Ma egyik hónapról a másikra élünk. Soha többé nem nyitunk ajtót ismeretlennek – mondták búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!