Hírek

2015.03.25. 16:29

Ilyen a főhadnagy élete

Veszprém - Ezerfelé kell figyelni egész nap, feszített a figyelem folyamatosan. Azonnal dönteni kell, hibázni nem lehet. Emberéletekről van szó.

Kovács Erika

Ezt Tippán Norbert főhadnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányírási Központjának (TIK) ügyeletvezetője mondta, amikor munkájáról érdeklődtünk. Körülötte négy monitor van, kollégái pedig, akik a városi kapitányságokkal állnak közvetlen kapcsolatban vele együtt folyamatosan dolgoznak, Szolgálata idején Tippán Norbert felel a zökkenőmentes munkáért. A negyvenegy esztendős, várpalotai főhadnagy 1993 óta dolgozik a rendőrségnél, és mint említette, végigjárta a ranglétrát. A mostanihoz hasonló irányítási feladatot immár tizenöt esztendeje végez. Utal rá, hogy kedveli a folyamatos kihívást, meg azt, hogy az ember ezen a területen állandóan próbára teszi önmagát is, hiszen egy állandó stresszhelyzetben kell azonnal dönteni a segélyhívások fogadásakor. Ezek a hívások a két országos központtól, a miskolcitól és a szombathelyitől érkeznek hozzájuk.

Tippán Norbert főhadnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központ szolgálatvezetője szerint munkája változatos, érdekes, gyors döntéseket igényel
Fotó: Balogh Ákos

A TIK rendszer működésével gyorsult a munka, mert az országos központoktól már eleve az idetartozó ügyek kerülnek hozzájuk, az itt dolgozók pedig adott esetből azonnal tudják, hogy a megyében hol, melyik kollégáikat hívják fel, és ha szükséges, értesítik a katasztrófavédelmet meg a mentőszolgálatot is. Az ügyeletvezető azt mondta, amiatt is élvezi ezt a feladatot, mert kedveli azt, hogy segíthet másokon. Az biztos, hogy nagy rendőrségi tapasztalatot, türelmet, empátiát igényel ez a munka, amit tizenkét órán át végeznek nappal, aztán éjjel ugyanígy, majd két napjuk van a pihenésre, aztán kezdődik minden elölről.

- A felelősség hatalmas, a kemény szellemi megterhelés mellett szükség van kikapcsolódásra, feltöltődésre - hangsúlyozta. amit neki a családi háttér, valamint a sport biztosít. Régebben versenyzett a talk won-do küzdősportban, ma már edzi a fiatalokat, az utánpótlást Várpalotán. Másik szenvedélye az íjászat, amihez az íjakat is ő maga faragja meg. - A felelősség, a feladat súlya bizony sokszor próbára teszi az embert - jegyezte meg, és nem árt edzeni a sportpályán arra, hogy az ember meddig feszítheti a húrokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!