Hírek

2013.06.26. 18:04

Világgá mentek a szakácsok, majdnem elmaradt a lagzi

Nikoletta és Attila minden apró részletre figyelve tervezték az esküvőjüket. Még tavaly novemberben mindenben megállapodtak az egyik zirci vendéglő tulajdonosával, akivel két hete is tárgyaltak az árakról, így sokként érte őket a hír, hogy a vendéglőre rövidesen lakat kerül.

Gombás Gabriella

– Augusztus 10- én lesz az esküvőnk, és a lakodalmunkat a szóban forgó vendéglőben szerettük volna megtartani – meséli zaklatottan a menyasszony, Kovács Nikoletta. - Hosszas egyeztetés, és megannyi megbeszélés után állapodtunk meg a részletekről. Zirc kis város, gyorsan terjednek a hírek, de nem hittem a fülemnek, amikor ismerőseim azt mondták, bezár a vendéglő. Ugyanis még két hete egyezkedtünk a kávé és az üdítőitalok ára körül, néhány dolgot pontosítottunk, de az ügyvezető egy szóval sem említette a terveit. Most miután rákérdeztünk, a vendéglő vezetője halálos nyugalommal közölte, elsején bezárnak, a lakodalmunk megtartását már nem tudja vállalni, sajnálják.

- Számomra a legfelháborítóbb, hogy – mint kiderült – már hónapok óta fontolgatják a zárást, s kérdésünkre, hogy a számunkra nem éppen elhanyagolható információt mikor szerették volna velünk is közölni, azt felelték, hogy napokon belül. Kérdem én, hogyan is gondolták, hogy hasonló árkategóriában, mint amiben velük megegyeztünk, meg úgy általában is, hol találunk esküvői főszezonban egy újabb helyszínt, röpke másfél hónap alatt? – kérdezi Nikoletta, akitől megtudjuk, hogy vagy száz, százhúsz vendéggel számolnak, s csak szóbeli megállapodást kötöttek. A meghívókat már régen elküldték, elkészültek a menükártyák is, és a vendégfogadás is a vendéglőben történt volna, nem a szülői háznál.

– Idegességemben ügyvédhez fordultam, de beláttuk, ennek semmi értelme. Majd eltelefonálgatunk egy csomó pénzt és máshol lesz a lagzi – szögezi le a menyasszony.

Kovács Nikoletta már az esküvői meghívókat is szétküldte (Fotó: Penovác Károly)

A vendéglő bérlője készségesen válaszol a kérdéseinkre. Az üzleti életben előfordul, hogy váltani kell, mondja, s úgy vélekedik, a lakodalmasokkal is megtörténhetett volna, hogy elállnak az üzlettől. A várható zárás tényét pedig csak akkor közölte volna a párral, amikor már száz százalékosan biztos volt, hogy kénytelen lesz felszámolni a vállalkozást. Tönkre mentek volna?

– Nem ment rosszul az üzlet, nem mentem tönkre. Be kell zárnom, mert nincs munkaerő. Hónapok óta hirdetek állást szakácsoknak, senki sem jelentkezik. Nincs az a rossz hely külföldön, ahol ezer eurónál kevesebbet keresne. Itthon ki fizet neki 300 ezret, meg a járulékokat? Hát mit tesz a szakács? Kimegy dolgozni külföldre – magyarázza rezignáltan.

Később segít megtudnunk, mi a szándéka a vendéglő várható új bérlőjének, vajon befogadja-e a bejelentett esküvőt. Az új bérlő nem nyilatkozott, ám elmondta, megkereste a jegyeseket, de ők már más megoldást választottak.

A történet végül jól végződik, mert Kovács Nikoletta és Baranyi Attila augusztus 10-én egybekelhetnek, a lagzi egy másik vendéglőben lesz, lám még főszezonban is sikerült másik helyet találniuk. A bezárt vendéglőnek valószínűleg új bérlője lesz, s ha jól alakulnak a dolgaink, a szakácsok egyszer majd itthon keresik a boldogulásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!