Hírek

2014.10.22. 06:52

Vihar Veszprém megyében - Bőven akadt dolga a katasztrófavédelemnek

Éjszaka zivatarral, széllel, lehűléssel érkezett meg a hidegfront Veszprém megyébe is, ami az előrejelzés szerint hétvégéig bizonyosan marad, akkor megszűnik a csapadék, de a nappalok hűvösek maradnak, és előfordulhat talajmenti fagy is.

Tremmer Tamás

Éjszaka elérte Veszprém megyét az a hidegfront, mely viharos erejű szelet és jelentős mennyiségű csapadékot hozott. Szerda éjféltől délelőtt tíz óráig összesen húsz – a viharral összefüggő – jelzés érkezett. Többnyire pincékből, garázsokból kellett az összegyűlt esővizet kiszivattyúzni. Többször vonultak a tűzoltóknak letört faágakhoz is - közölte Csépányi-Barczi Petra,  megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Elmondta: a legsúlyosabb helyzet Kapolcson alakult ki, ahol a szántóföldekről lezúduló víz, a Jókai utcában körülbelül öt centiméter magasan hömpölygött, így szükség volt a környező családi házak homokzsákokkal történő védelmére.

Veszprémben az erős szél okozott gondokat. A Jutasi úton egy négyemeletes társasház szigetelését bontotta meg a szél, tíz négyzetméteren. A veszprémi tűzoltók a megrongált, veszélyes üveggyapot darabokat eltávolították.  Összesen tízszer kellett vonulniuk vízszivatásokhoz a tűzoltóknak megyeszerte, többek között Pápán, Tótvázsonyban, Balatonfüreden, és Révfülöpön.

A mostani eső sem kímélte a balatonfüredi aluljárót. A gyalogosok nem győzték kerülgetni a tócsákat. Csakúgy mint a szeptemberi nagy esőzések alatt, most is több centis víz állt az állomásnál lévő átkelőben. (Fotó: Prevics Éva)

A Taliándörögd és Halimba között húzódó 73127-es számú utat vízátfolyások miatt le kellett zárni, valamint Kapolcson a Jókai utcát is elzárták a forgalom elől, mert a nagy mennyiségű esővíz alámosta az utat. A rendőrség és a polgárőrség által lezárt utcára csak az ott lakók mehetnek be.

Pula végénél levő pataknál a helyiek átvágtak egy földutat, ha esetleg a patak szintje megemelkedne, akkor az út  visszaduzzasztaná a patakot, ami veszélyeztethetné a házakat. A tűzoltók homokzsákokat vittek oda, amiket a lakók elhelyeztek, de a patak szintje jelenleg még az út alatt van.

A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint az útlezárásoknál biztosítják a balesetmentes közlekedést. A vihar miatt eddig baleset nem történt.

Pulán az utóbbi időben nem először öntött ki az Eger-patak, és bármennyire is számítanak tapasztaltnak a helyiek, az éjszakai árvízre nem lehet eléggé felkészülni. Az Eger-patak ugyanis éjjel kettő fele lépett ki a medréből, tudtuk meg a település polgármesterétől, Szenger Istvántól, aki egyébként a többi lakóval hajnal óta együtt dolgozott a gáton.

– Nyolcvan-kilencven milliméter eső zúdult le, ezért duzzadt meg a kis patakunk – kezdte a település első embere. – Hajnali kettő-három óra körül kezdtünk járőrözni, és a védekezés során kora délutánra azt már sikerült elérnünk, hogy a házakat ne veszélyeztesse a víz. Most már abban reménykedünk, hogy lassacskán visszahúzódik, ugyanis körülbelül már húsz centit csökkent a vízszint – tette hozzá Szenger István.

A kerteket egyelőre így sikerült megóvni az árvíztől, nem úgy mint egy hónappal ezelőtt, amikor sok mindent elvitt a víz.

– Most már van egy szivattyúnk és a katasztrófavédelem homokzsákokkal segíti a munkát, de ami mindennél fontosabb, hogy mindenki jön és segít. Reggel óta nagyjából harmincan vettek részt a védekezésben – mondta még a pulai polgármester.

A szomszédos Kapolcson sem telt nyugodtan az éjszaka, az embereknek ott is védeni kellett a hajlékaikat. Kelemen Károly hajnali fél háromkor lett figyelmes az árvízre.

– Huszonöt éve élek itt, de ennyire súlyos még sohasem volt a helyzet. Egy méteres víz állt a garázsomban, ahol beszakadt az ajtó, tönkrement a fűnyíró, a fűrész, az akkumulátortöltő és még az autó kesztyűtartója is megtelt vízzel – mondta Kelemen Károly, a Jókai utca lakója.

Nagy Károly, aki a Malom-szigetben lakik, már látott pár árvizet Kapolcson, a legnagyobb nyugalom közepette közli, hogy ez meg sem közelíti a legnagyobbat, pedig a házától alig egy méterre már hömpölygött a víz. Mire befejezi, már csak a vízen át tudok kijutni az utcából.

Emelkedtek a vízszintek

A Balaton magas vízállása miatt a siófoki vízleeresztő zsilipet szeptember 3-án megnyitották, a vízeresztés intenzitása szeptember 20-tól másodpercenkénti 50 köbméter. A nyitása óta leeresztett vízmennyiség 230 tómilliméter, tájékoztatott dr. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Hatóság igazgatója. Hiába azonban a csökkenés, szeptember 18-tól a Sió-csatorna mentén négy helyen (Siójut, Siómaros, Tolnanémedi jobb és bal part) napi 24 órában szivattyúznak, mentesítve a víz alá került mezőgazdasági területeket.

A hét közepére ígért viharos erősségű észak-nyugati szél 24 órát meghaladóan tartós marad, a déli parti alacsonyabban fekvő településrészeken okozhat kiöntési problémákat. Ennél rövidebb idejű szél esetén nem alakul ki komolyabb vízszint kilendülés, a dinamikus hullámok pedig akkor nem okozhatnak tartós elöntéseket. Amennyiben nagy csapadékkal érkezik a szél, akkor a csapadékvíz elvezető árkok kapacitása lecsökkenhet, és lokális elöntések is keletkezhetnek a vízparttól távolabbi részeken.

Az Országos Vízügyi Hatóság honlapjának adatai szerint a kedd éjszaka kezdődött esőzés következtében megyénk vízfolyásaiban is emelkedtek a vízszintek. A Torna-patak vízhozama Kolontárnál jelentősen és hirtelen megugrott: október 22-én kilenc órakor 71 centit mértek, míg 24 órával korábban 50 centivel volt alacsonyabb a vízszint. A Torna Karakónál viszont lassabb emelkedést mutat, itt csupán 30 centivel nőtt a vízszint szerda reggelre. A Hajagos patak Nemesszalóknál, a Gerence-patak Takácsinál mindössze tíz-tíz centit emelkedtek szerda reggelre. A Bitva Mihályházánál stabil szintet mutat.

Veszprém megyében nem okozott a viharos időjárás fennakadást a vasúti közlekedésben, kaptuk a választ a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától. A hazai közutakon sincs komoly fennakadás sehol, a néhány letört ág, kisebb vízátfolyás nem akadályozza a forgalmat, de óvatosságra int, nyilatkozta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Megyénk Volán társaságainak sem okozott gondot a vihar, ha tiszták az utak, tudnak haladni. Ha netán nap során nagyobb akadályok lesznek akkor, kerülőutakat keresnek, hogy az utasok minél kevesebbet várjanak a menterend szerinti járatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!