Hírek

2014.08.03. 07:11

Veterántalálkozó: ’38-as Horch a sztár

Negyedszer tartottak nosztalgia járműfesztivált Tósokberénden. Az idei program különlegessége, hogy a veterán autókon, traktorok, motorokon kívül bemutatkoztak a keleti blokk járművei is.

Penk Tímea

A Tóberfeszt elnevezésű rendezvényt a Tósokberéndért Egyesület szervezi, amelynek több mint száz tagja önkéntes munkát végez annak érdekében, hogy közösségformáló programokat szervezzen a helyi és vidéki vendégeknek. Az idén is több százan látogattak el a fesztiválra, amelynek legtávolabbi vendége Gyöngyösről érkezett négy traktorral. Az egyesület elnöke, Bolla Tamás lapunknak elmondta, hogy az első ilyen programot azért szervezték, hogy egyesületük be tudjon mutatkozni az itt élő embereknek. Annyira jól sikerült az első fesztivál, hogy azóta is minden évben megtartják. A mostani rendezvényre érkeztek a legtöbben, több mint 150 jármű jött el az idén. A keleti gyártmányú autók bemutatkozásán kívül szintén újdonság az idén, hogy egy termelői piacot alakítottak ki a fesztivál területén helyi árusokkal. A színpadi programokon fellépett a Kenguru Torna Club, a sümegi Hanghullám legjobb énekesei, a Forma Fitt Sportaerobik, a Jubilate Nőikar, a Rekviem zenekar és a Rock-Inger együttes, a fesztivál sztárvendége Keresztes Ildikó volt. A délután folyamán egy régi faros busszal és kisvonattal lehetett egy kört tenni a városban, illetve a gyereksátorban volt arcfestés, kézműves foglalkozások, az udvaron traktorozásra nyílt lehetőség. A rendőrség kerékpárosoknak épített egy közlekedésiismeret-fejlesztő pályát, illetve felnőttek kipróbálhatták a balesetmegelőzési szimulátort, amelyen 10 km/h-s sebességgel történő ütközést élhettek át.

A rendezvényen több kategóriában versenyt hirdettek. A személyautók közül az első díjat a 1938-as évjáratú 8 hengeres német Horch 830-as típusú jármű kapta. A budapesti tulajdonos, Keller Balázs, elmondta, hogy 2009-óta van nála az autó, és édesapjától örökölte ezt a szenvedélyt, akinek két veterán autója van. Különleges gondozást igényelnek az ilyen járművek, fel kell őket készíteni a túrákra, amelyre szinte minden hétvégén lenne alkalom itthon vagy külföldön, de idő hiányában csak néhányon tudnak részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!