Hírek

2015.01.29. 12:24

Veszprémi séfek a világ porondján

A legjobb magyar séfek és borászok mutatkozhattak be nemrég egy németországi fesztiválon.

Prevics Éva

Az észak-németországi Sylt szigeten találkozott a magyar és a német konyha krémje a Sylti Gourmet Fesztiválon. A sylti csúcséttermek vendégül látták Horváth Gábort, Ruprecht Lászlót, Bolyki Pétert, Takács Lajost és Forrai Miklóst és a konyhában közösen alkottak a német kollegákkal. A magyar konyha válogatott fogásai Szepsy István, Jásdi István, Légli Ottó, Heimann Zoltán, Gere Attila és Lörincz György márkás boraira épültek.

Az első este nagy sikerét a balatoni Ruprecht László aratta. A kreatív séf hatfogásos menüsora bevezette az ínyenc publikumot a magyar mangalica és szarvas ízvilágába, melyet az elsőosztályú tüzes villányi Gere borok zártak.

Nagy élmény volt részt venni a fesztiválon, az ember ilyenkor felmérheti, hogy hol tart a szakmában és sok mindent tanulhat is a kollégáktól - mondta Ruprecht László a Naplónak. A séf hozzátette: nagyon jó visszajelzéseket kapott a szakmaibeliektől, sőt szerinte a kóstolók kicsit meg is lepődtek ételei minőségén.

Fotó: Georg Supanz

Az egyik trendi budapesti étterem sztárszakácsa Takács Lajos „modern hangszerelésben“ előadott hagyományos magyar ételeket tálalt „Magyar Rapszódia“ címmel. Hatfogásos menüjében többek között szalonnával és gesztenyepürével készült sült csirke, székelykáposzta és paszternák püré is szerepelt, a többszörösen kitüntetetett balatonboglári borász, Légli Ottó könnyed olaszrizlingjének méltó kíséretében-  áll a verseny után kiadott közleményben.

Az est fénypontja az egyik tokaji étteremből érkező Horváth Gábor „Pokolian jó“ ételsora volt. A séf különös hangsúlyt fektet az ételek és borok harmóniájára, nála a borok viszik a prímet. Ötfogásos menüje - a mangalicasonkás harcsától a tökgombóccal tálalt rackajuhon át a hagymazselével körített ökörlábig - felért egy szimfonikus költeménnyel, s elbűvölte a szakavatott közönséget. S mivel jó borhoz jó muzsika dukál, prímás is állt a házhoz a budapesti Csík Benedek és zenekara személyében. Szenvedélyes cigányzenével, fergeteges előadással szórakoztatta a nagyérdeműt, olyannyira, hogy többen reggelig tartó táncra is perdültek. A hangulatot a szekszárdi Heimann Zoltán kadarkája és a tokaji Szepsy István borai erősítették.

Forrai Miklós és Hermanszky Christina paprika és gulyás jazzy-je is meggyőzte a vendégeket. A berlini Budapest Calling étterem séfje a mediterrán elemekkel újragondolt magyar fúziós konyhát mutatta be. A déligyümölcsös, tengeri spárgás kocsonya, a káposztás rétessel tálalt kacsamell, a hecsedlikrémen karamellizált máj, valamint a mákmousse-os morzsás linzer elbűvölte az ínyenceket. Az ételsort az egri St. Andrea birtokról Lőrincz György vörösborai kísérték. A magyar konyhára kíváncsi sereg gourmet szafarin is részt vehetett. A napot a szigeten töltötték, s a szafari különböző állomásain egy mesterien összeállított ételsort próbálhattak végig.

Az immár 18. generációban borász Szepsy 10 legkiválóbb borból tartott borbemutatót és –kóstolót. A kiváló minőségű tokaji borokhoz igazodó ötfogásos menüt a vendéglátó konyhai csapata az egyik budapesti étterem executive séfjével, Bolyki Péterrel együtt prezentálta: őszirózsás királyrák, magyar véreshurka zamatos turbolyagyökérkrémmel és friss fügével, kacsarillette birszselével, tonhalfilé borsmentarizottóval és nugátos feketegyökér. A menüsort a Söl’ring Hof cukrászkészítményei zárták.

A 16. Gourmet fesztivál egy konyhapartyval zárult. A kiváló szakácsok a Csik trió zenéjére, fesztivál konyhakötényben szorgoskodtak a tágas konyhában és a kifutókban, s készítették az apró élvezeteket a magas konyhaművészet kedvelőinek. Így készült a Söl’ring Hof-Bolyki párostól a libamáj aranypehellyel és fahéjfüsttel, csuka brandáddal és kagylótejjel, a Walter’s Hof és Horváth Gábor duó kreációja kecskehús káposztás tésztával, lazac padlizsán krémmel. Ruprecht László és a Stricker csapat közös alkotása egy hagyományos magyar bárány volt és sült süllő céklával, szarvasgomba vinaigrette-tel és tormahabbal. A konyhában ennyi szorgos szakácskéz mellett egy tűnek nem maradt hely. A házigazda Stricker csapata mégis akrobata mutatványnak is beillő ügyességgel szervírozott ebben a “konyhai tumultusban”. A borászok borkostolóját is nagy fürtökben kísérte figyelemmel az értő közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!