Hírek

2013.12.22. 16:24

Veszprém Város Vegyeskarának karácsonyi műsora a Hangvillában

Veszprém - A helyszín új, az egy hónappal ezelőtt elkészült Hangvilla, a karácsonyi műsor, a hangulat, az ünnepre való készülés azonban a megszokott Veszprém Város Vegyeskara és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjén.

Balla Emőke

Régóta várt pillanat: első karácsonyi koncert a Hangvillában. Veszprém Város Vegyeskara és a Mendelssohn Kamarazenekar, valamint a közönség számára is ajándék az este, amikor az elmúlt évtizedek legszebb, legkedveltebb karácsonyi műsoraiból válogattak az előadók. Áhított és izgalommal teli pillanat, sokak számára első látogatás a kulturális központban, rácsodálkozás az épületre, hosszas helykeresés a nézőtéren és öröm, hogy elkészült a ház, itt lehetünk, ünnepelhetünk. Erről beszélt Porga Gyula is köszöntőjében: szerencsések vagyunk, mi, veszprémiek, hogy felépült a Hangvilla, méltó helyszíne a művészeknek és a közös ünneplésnek. A muzsika lényege a harmónia, a város működésében is meg kell találnunk a harmóniát, az összhangot. Szükség van arra, hogy figyeljünk egymásra, meghallgassuk egymást, enélkül nem születhetnek eredmények, mondta a polgármester.

A karácsony a család ünnepe, a veszprémiek egy nagy család tagjai, együtt ünnepelnek, nemcsak azok, akik részt vesznek a koncerten, de azok is, akik nincsenek itt, rájuk is gondolunk. Az egyetemi aulából a Hangvillába költözött a koncert - amit két alkalommal, szombaton és vasárnap is megrendeznek -, a korábbihoz hasonló a kezdés, a bevonulás: Erdélyi Ágnes karnagy vezényletével az énekkar a színpad, illetve a nézőtér két oldaláról szólaltatta meg Kodály Zoltán jól ismert, szeretett Adventi énekét, Veni, veni Emmanuel. Ó jöjj, ó jöjj, Immánuel. A 20. századi angol zeneszerző, Benjamin Britten egyik legnépszerűbb műve, a modern hangzású Karácsonyi énekek (Ceremony of Carols) című csendült fel. Hodie, ma megszületett a Megváltó, megszületett a Krisztus, hirdette a zene. Felletár Melinda hárfaművész játéka az előadás ihletett pillanatai közé tartozott, szólót énekelt Golarits Flóra, Farsang-Tőrös Krisztina és Lukács Elek.

A női kar a nyolcvan éves Kocsár Miklós előtt tisztelgett, a Kányádi Sándor verssel, a Jó szánút, jó fejsze cíművel, majd ukrán és szerb karácsonyi dalok következtek, a férfikar, később a vegyes kar előadásában. A szláv népek zenéje után francia ünnepi muzsikát hallhatott a közönség, különösen emelkedett, finom rezdülésekkel teli volt a Jean Racine himnusza. Adjunk hálát immár az Úristennek, Aranyszárnyú angyal és a We Wish You a Merry Christmas - népszerű, kedvelt énekek, Veszprém Város Vegyeskara néhány éve megjelentetett karácsonyi cédéjének műsorszámai. Zongorán közreműködött Ferenczyné Koós Anita.

A műsor második felében Bach Magnificat című remekműve hangzott el, csodálatos dallamokkal, a kontrasztok egységével: szárnyalással és elmélyüléssel, elementáris erővel és meghitt ellágyulással, virtuozitással és egyszerűséggel, mélységekkel és magasságokkal. A Magnificat kórustételek, áriák és együttesek váltakozásában tizenkét szakaszra oszlik; az egyensúly, a változatosság a kórus és a szólótételek egymásutánjában is megmutatkozik. A Lukács evangéliumának versére - Magasztalja lelkem az Urat, és az én lelkem ujjong Isten, az én Megtartóm előtt - komponált zenemű megteremtette a karácsonyi áhítatot. Öröm volt egy színpadon hallani és látni a kórust és a Mendelssohn Kamarazenekart, Kováts Péter vezényletével. Szólót énekelt Zemlényi Eszter, Balogh Eszter, Horti Lilla, Czikora István László és Nagy Gyula. A karácsonyi koncerten nem hiányozhatott a zárószám, a ráadás, a Halleluja kórus Handel Messiás című oratóriumból, amit a vegyes kar a kóruscsalád fiataljaival kiegészülve adott elő. A várva-várt mű az új helyszínen, az első karácsonyi hangversenyen sem maradt el, ahogyan Mennyből az angyal közös éneklése sem az első rész végén. Az énekesek és a nézők együtt énekelték: "Istennek fia, aki született, jászolban, Ő leszen néktek üdvözítőtök, valóban." Modern és a régi, megújulás és hagyomány kapcsolódott a koncerten. Itthon vagyunk, megérkeztünk, énekesek és zenészek lelkünkig érő, szép koncerttel, ünnepi előkészülettel ajándékoztak meg bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!