Hírek

2017.02.27. 20:50

Átlag százezerbe kerül a köztemetés - A költséget az önkormányzat utólag beszedi

Ha nincs vagy nem lelhető fel az elhunyt eltemettetésre köteles személy, vagy ha a temetésről nem tud gondoskodni az arra köteles hozzátartozó, akkor köztemetést rendelnek el – tájékoztatta lapunkat Bendes István, Devecser jegyzője.

Munkatársainktól

A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről. Devecserben tavaly 12 esetben rendeltek el köztemetést csaknem másfél millió forintos összegben.Veszprémben a tavalyi évben 23 köztemetés volt, amely hozzávetőleg 2,3 millió forintba került.

– Ezt az összeget az önkormányzat fizeti meg a temetést szerződéses jogviszony alapján végző VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. temetőgondnoksága részére. Természetesen a felmerülő költségeket a hivatal megpróbálja a hagyatéki eljárás során az eltemettetőtől visszaigényelni, a problémát az jelentheti, ha az elhunytnak nincs semmilyen rokoni kötődése, így nincs senki, aki magára vállalhatná a temetés költségeit. Ebben az esetben a temetést elrendelő illetékes polgármesteri hivatal a költség viselője, ezért a költség-vetés tervezésénél alapot képeznek az előző évek számainak ismeretében. Veszprém város határozatában többnyire hamvasztásos temetést rendel el - tájékoztatott Tóth János, a temetőgondnokság vezetője.

Balatonfüreden évente három-négy köztemetést végeztet az önkormányzat, ezek átlagosan százezer forintba kerülnek. A temetések száma évek óta nagyjából állandó, az így temetetteknek vagy nincsenek hozzátartozói, vagy nagyon szegények, ezért a temetés költségei nem behajthatók. Sümegen a tavalyi  évben öt alkalommal kértek köztemetést, az azt megelőző esztendőben tizenhatszor.

A balatonalmádi városi köztemetőben tavaly egy köztemetést tartottak, mondta kérdésünkre Agg Z. Tamás, a sírhelyet üzemeltető Balaton-almádi Városgondnokság intézményvezetője. Hozzátette, az elmúlt években egy vagy két elhunytat helyeztek örök nyugalomra az önkormányzat költségén a településen. Göndöcsné Sashegyi Csilla, az almádi önkormányzat igazgatási osztályvezetője megjegyezte: amennyiben az elhunytat nem a lakóhelye szerinti településen éri a halál, úgy a lakóhelye szerinti önkormányzat köteles megtéríteni a köztemetés költségét annak a településnek, amely örök nyugalomra helyezi a halottat.

Szerettük volna megtudni, hogy Ajkán hogyan alakult a köztemetés az elmúlt időszakban, de kérdésünkre nem kaptunk választ.

Pápán 23 köztemetés volt 2016-ban, ez közel 2,5 millió forintjába került a helyi önkormányzatnak - tájékoztatta a Naplót Benecz Rita, a Pápai Polgármesteri Hivatal emberi erőforrás osztályának vezetője. Hozzátette, a köztemetés költségét a város hagyatéki teherként a közjegyzőnél bejelenti, vagy - amennyiben ez lehetséges - az eltemettetésre köteles hozzátartozóval megtérítteti.

Érdekességként utánajártunk, néhány faluban, kisebb községben mennyi köztemetést tartottak tavaly. Fehér
Mária címzetes főjegyzőtől megtudtuk, 2016-ban a mintegy 1200 fős Pápateszéren egy, a közel 230 lakossal rendelkező Bakonyszentivánon négy közetemetést rendeltek el, de például Vanyolán, ahol megközelítőleg félezren élnek, nem volt egy sem. Fehér Mária kérdésünkre elmondta, az egyes temetkezési vállalkozók eltérő áron végzik el a köztemetést, aminek ára többnyire 100 és 150 ezer forint között mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!