Hírek

2013.06.24. 16:34

Vesebetegek biciklizték körbe a Balatont

Teljesen egészséges emberek számára is komoly kihívás lett volna a hétvégi kánikulai melegben, majd a hétfői erős szélben körbebiciklizni a Balatont, így különösen nagy erőpróba volt ez a vesebetegeknek. De megcsinálták.

Győrffy Árpád

Az idén második alkalommal szervezték meg a RenBikeTourt, a dializált betegek Balaton kerülő kerékpártúráját, hogy megmutassák, erre is képesek, és ezzel erőt öntsenek magukba, másokba.

Pénteken indultak el Balatonfüredről, hogy az első 62 kilométert Gyenesdiásig megtegyék. Szombaton az 51 kilométerre lévő Balatonboglár volt az esti célpont, vasárnap újabb 55 kilométer megtétele után Balatonvilágosra jutottak el, majd hétfőn az utolsó 42 kilométer letekerése után visszaértek Füredre. Mindezt így nagyon könnyű leírni, de ha csak a bevezetőben említett időjárási viszonyokra gondolunk, már akkor nehéz útjuk lehetett, nem szólva a közben szükséges kezelésekről.

A vesebetegek kerékpártúrájának ötlete az egyik betegtől, a mosonmagyaróvári Pingitzer Károlytól származik.

- Amikor tavaly a hasi katétert beültették, arra gondoltam, hogy tenni kellene valamit, amivel a betegeket, egészségeseket is felrázzuk kicsit. Kerékpárokkal foglalkozok, meg egyszer még egészséges koromban körbe tekertem a Balaton, így magától értetődő volt az ötlet, hogy csináljuk meg betegen is. Többen is úgy gondolták, hogy kicsit más ütemben, mint az egészségesek, de képesek lennénk rá.

Az ötletet orvosok, ápolók is támogatták, köztük dr. Schneider Károly, győri nefrológus főorvos, aki a túra főszervezője lett.

- Az idei túrán több mint százan vettünk részt, volt amikor 130 fölé emelkedett a létszám a közben csatlakozottak miatt. A 22 beteg tizenhét városból, 14 dialízis állomásról érkezett. Fele-fele arányban oszlott meg a hasi dializáltak és a gépi dialízis kezelésre szorulók száma. További négyen már transzplantáció után vannak.

A főorvos elmondta, hogy a gépi dialízist használók az indulás előtt kaptak kezelést, majd szombaton este a boglári szállásukról mentőkkel a keszthelyi és a siófoki központban vitték őket, majd reggel a többiekkel együtt folytatták a túrát. A hasi dializáltak maguk csinálták a szálláson, de volt olyan is, aki útközben autóban.

Dr. Schneider Károly szerint egynapos útra elindulhatnak a betegek magukban is, ha megfelelően átgondolják, megtervezik. De egy ilyen nagyobb túránál már mindenképpen szükség van orvosi felügyeletre.

Mint elmondta, a szakemberek között is vannak kétkedők, szabad-e ilyent csinálni, de szerinte megfelelően kontrollált körülmények között biztonságosan teljesíthető. Előfordult néha, hogy valaki gyengébben érezte magát, akkor beültették a kísérő autóba.

A szakemberek szerint a felnőtt lakosság körében minden tizedik embernek van valamilyen formában vesebetegsége. Világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri szövődményekben. Magyarországon is legalább 500 ezer honfitársunk veszélyeztetett e tekintetben. A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú a hatékony gyógyítás érdekében. A túra szervezői azt remélik, hogy akciójuk hatására az egészségesek is jobban figyelnek majd magukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!