Hírek

2015.01.22. 20:05

Vényköteles maradt a sürgősségi fogamzásgátló

Vénykötelesek maradtak hazánkban a sürgősségi fogamzásgátló tabletták, a minisztérium szerint betegbiztonsági kockázatokkal járna, ha szabadon hozzá lehetne jutni a szerekhez.

Marton Attila

Az Európai Bizottság január eleji döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban a sürgősségi fogamzásgátló, a közösségi szabályozás azonban lehetővé teszi tiltó vagy korlátozó jogszabályok elfogadását, amivel több uniós ország mellett hazánk is élt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, a fogamzásgátló betegbiztonsági kockázatok miatt eddig is vényköteles volt és ezután is az marad. A tabletta az aktus utáni 72 órán belül akadályozza meg a terhességet.

Csekély mennyiség fogy a sürgősségi fogamzásgátló tablettákból, és az eladott készítmények száma nem változott az elmúlt években, mondta Steindl Katalin Gyöngyi, egy veszprémi patika gyógyszerésze. Hozzátette, szigorúnak tűnhet a honi szabályozás, a készítményt a nőgyógyász mellett a háziorvos is felírhatja.

Egészségügyi szakemberek szigorúnak tartják a sürgősségi fogamzásgátló tabletták honi szabályozását
Illusztráció: Archív, Gáspár Gábor

Továbbá az országban működő, kijelölt sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciákon is recepthez lehet jutni. A normál fogamzásgátló tablettánál jóval több hormont tartalmaz, mellékhatásaként akár rendellenes vérzés is előfordulhat, magyarázza a patikus, aki emiatt azt mondja, gyógyszerészként nehéz felelősséget vállalni ezekért a készítményekért.

Könnyítene és egyszerűsítene a sürgősségi fogamzásgátló tablettához jutáson Csergőffy Gyula nőgyógyász, ha egy hónapon belül nőgyógyászati vizsgálatra menne az érintett. Állampolgári joga mindenkinek, hogy megkapja a gyógyszert, ha ebben a formában szeretne védekezni a nem kívánt terhesség ellen, ezért a receptfelírási kötelezettséggel sem ért egyet, amely szerinte az ügyeleti rendszert is terheli. A sürgősségi fogamzásgátló gyógyszerek hatékonyságát növeli, ha az együttlét után minél hamarabb veszik be, tette hozzá a nőgyógyász.


Könnyítene és egyszerűsítene a sürgősségi fogamzásgátló tablettához jutáson Csergőffy Gyula nőgyógyász
Fotó: Stiger Ádám

A fogamzásgátlásról doktrinális szabályozás nincs, a református etika viszont állást foglal. A fogamzásgátlást nem utasítják el, ha az a fogamzás előtt történik. Az élet védelme az elsődleges, a Ne ölj! parancsa a magzati élet védelmére is vonatkozik. Az élet védelme vagy elutasítása (abortusz) nem köthető az éléletszínvonalhoz. Hitvallásaink szerint az élet védelme érdekében minden keresztyén embernek személyes döntéseket kell hoznia, felelősen élni nőként, férfiként, párkapcsolatban - mondta Závodi Zsuzsanna veszprémi református lelkész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!