Hírek

2015.01.16. 11:54

Vendégoktató Brazíliából

Brazíliából érkezett vendégtanár teszi érdekesebbé az angol nyelv oktatását a Kisfaludy Gimnáziumban.

Tisler Anna

Tavaly egyiptomi egyetemistákat fogadott a középiskola az AIESEC nemzetközi ifjúsági szervezet közvetítésével, ebben az évben pedig egy brazil önkéntest. Anna Mirella Santos már utazás előtt hazájában eldöntötte azt, hogy a Veszprém megyei városban tölti a hat hetet, amelyre a program keretében lehetőséget kapott. Anna január elejétől foglalkozik a diákokkal. Önkéntes tevékenységének célja, hogy a gimnázium tanulóival megismertesse hazája kultúráját, hagyományait, valamint, hogy fejlessze angol nyelvi beszédkészségüket. Anna Mirella előszeretettel játszik nyelvi játékokat a csoportokkal. A feladatokat úgy állítja össze, hogy mindenki részt vehessen abban, élvezzék azt, miközben új szavakkal, kifejezésekkel gyarapszik a szókincsük. A harminc éves vendégtanár az óraközi szünetekben is szeret beszélgetni a diákokkal.

Anna Mirella óra közben (Fotó: Tisler Anna)

Nagy-Végh Melindától, az iskola egyik angoltanárától megtudtuk, hogy a foglalkozások során Anna Mirella látványos kisfilmekkel mutatja be Brazília nevezetességeit, majd a tanulók játékos, interaktív nyelvi feladatokban vesznek részt. Anna Mirella barátságos, nyitott, segítőkész. Novemberben hasonló feladatot már ellátott Szentpéterváron, azt követően érkezett Sümegre.

Anna Mirella és a 9. Ny osztályos Ujvári Lili, Szokol-Humay Beatrix, Hajdu Anett, Papp Máté, Borbély Nikolett a nyelvi foglalkozáson (Fotó: Tisler Anna)

- Szeretném megismerni Kelet- Európát, egy nagyvárost és egy kisebb települést - tudtuk meg Annától, minek alapján választotta ki a helyszíneket. Sümeg szép hely, a hangulata sokban hasonlít a brazil kisvárosokéhoz. Jól érzem itt magam, szeretném minél jobban megismerni Magyarországot. A diákok érdeklődőek, vidámak, együttműködőek. Jó érzés köztük lenni.

Nagy-Végh Melind, Tirner Daniella, Tóth Blanka beszelget Anna Mirellával a szünetben (Fotó: Tisler Anna)

Anna szabad idejében és hétvégeken kirándul, gyűjti az élményeket. Járt már Budapesten, a Balatonnál. Sümegi tartózkodása idejére az intézmény kollégiumában kapott szállást, így részt vesz az iskola életében, megtapasztalja, hogyan telnek a diákok hétköznapjai. Tirner Daniella kollégista diák kérdésünkre elmondta, hogy már több tanórán kívüli közös programot szerveztek Annával, városnézésre hívták őt, majd délután együtt teáztak. További programokat is terveznek, számos érdekességet szeretnének még megmutatni neki, amíg Sümegen tartózkodik.  A brazil vendég részt vett egy magyar néptánc foglalkozáson, majd csónakázott a tapolcai Tavasbarlangban. Ő is bemutatta hazája kedvelt táncait a diákoknak, akik sok újat tudnak meg a távoli ország hagyományairól, természeti szépségeiről. A kilencedikes, Tapolcáról bejáró Tóth Blanka elmondta, mivel oktatójuk nem beszél magyarul, ezért az angolul társalognak, ez pedig sokat fejleszt a nyelvtudásukon. Ha egy szó nem jut eszükbe, gondolkodnak, hogyan tudják azt körülírni, más kifejezéssel helyettesíteni. Anna is megtanult már néhány szót a mi nyelvünkön.
- Köszönöm, kérem, sziasztok - mondta nevetve.

Nagy-Végh Melinda hozzátette, az AIESEC-program is hozzájárul ahhoz, hogy a gimnázium nyelvi osztályainak tanulói nagy arányban szereznek középiskolai éveik alatt nyelvvizsgát. A külföldi vendégek felkeltik az érdeklődésüket más kultúrák iránt, így nyitottabbakká, befogadóbbakká válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!