Hírek

2014.12.29. 14:43

Végigkóstoltuk a virsliket

Veszprém – A lencse és a pezsgő mellett minden magyar szilveszter állandó kelléke a jófajta virsli. Persze nem mindegy, hogy milyet és mennyiért veszünk. Vakteszten kóstoltuk végig az idei kínálatot.

Szabó Péter Dániel

A csoki mikulások kóstolása után a Napló csapata ismét csatasorba állította az ízlelőbimbókat, ezúttal azonban virslifronton néztünk körül a szilveszterre készülő élelmiszerüzletekben. Az árat illetően ezúttal is a középkategóriában próbáltunk válogatni, 999 forinttól egészen 2099 forintig terjed az általunk megkóstolt virslik kilónkénti ára. Hipermarketben és kisboltban és húsüzletben egyaránt vásároltunk, hogy teljes képet adjunk a felhozatalról.

Műbeles termékek nem indultak a gasztroversenyen, csak juhbeles, frankfurti és bécsi virsliket főztünk (és ettünk) meg. Az ötfős grémium ezúttal is vakon tesztelt, vagyis a márka vagy épp az ár nem befolyásolta őket a pontozásnál, csupán a küllem, az illat, az állag, s persze az íz volt az, ami meghatározta a végső eredményt. Pontozni nullától ötig lehetett, előbbi az ehetetlen, utóbbi a tökéletes kategória.

A versenyt a legdrágább termék, a Berger juhbeles virsli (2099 Ft/kg) nyerte, 23 pontot szerezve a maximális 25-ből. Mindenki finomnak és kellemes fűszerezésűnek ítélte, nem csoda, a 76 százalékos hústartalom azért ritkán hazudik (ezt a nagy igazságot a húsüzlet csemegepultjában tudtuk meg).

A második helyen 19 ponttal a Regnum juhbeles virsli (1290 Ft/kg) zárt, amelyet jó ízűnek, ám túlságosan rózsaszínűnek találtak tesztelőink. A képzeletbeli bronzérmet a Pápai Hús frankfurti virslije (1599 Ft/kg) szerezte meg 18,5 ponttal. A terméket kellemes állagúnak, jól fűszerezettnek látták kollégáink, ám akadt olyan is, akinek túl sósnak tűnt a virsli.

Alig lemaradva a dobogósok mögött, 17,5 pontot szerzett Spar frankfurti virslije (999 Ft/kg), amiben azonban az erősebb fűszerezést hiányolták a legtöbben. Az ötödik 15 szerzett ponttal a kiváló küllemű, ám enyhe utóízzel bíró Kaiser baromfi frankfurti virsli (999 Ft/kg) lett, míg a hatodik némi meglepetésre a Wiesbauer bécsi hosszú virsli (1999 Ft/kg). Utóbbit épp erős fűszerezettsége, a bors túltengése kényszerítette ennyire hátra, persze akad olyan is, aki szerint ez volt az egyik legjobb.

Fotó: Szabó Péter Dániel

A hátsó négyesről túl sok jót nem tudunk elmondani. A 11,5 pontos Pápai Hús bécsi virsli (1199 Ft/kg) és a 10,5 pontos Pápai Hús juhbeles virsli (1899 Ft/kg) – ahogy mondani szokás – szódával elmegy, ám az utolsó kettő, a Família frankfurti virsli (6 pont – 999 Ft/kg) és a Körmendi juhbeles virsli (2 pont – 1499 Ft/kg) már úgy sem.

Összességében elmondható, hogy nem mindig az ár számít, hiszen 1299 és 999 forintért is találtunk kifejezetten finom virsliket, s bizony a kétezer forint felé közelítő árkategóriában is akadtak kevésbé jól sikerült termékek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!