Hírek

2017.05.23. 19:22

Védett madarat mentettek a pápai katonák

A mindennapi feladataik ellátása mellett a környezetük, az élővilág védelméről sem feledkeznek meg az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái, akik a napokban megmentettek egy sérült védett madarat, egy egerészölyvöt.

Polgár Tibor

A pápai légikikötő őrszolgálatot ellátó járőrei nemrég arra lettek figyelmesek, hogy a repülőtér déli felén, a felszállópályától mintegy 400 méterre egy egerészölyv vergődik, ami nem volt képes a repülésre. A katonák azonnal jelentették a tapasztaltakat és elhatározták, segítenek a bajba jutott madáron – tájékoztatta a veol.hu-t Gyeginszky Andor hadnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kommunikációs tisztje. Megtudtuk tőle: Veiland Imre főtörzsőrmester, az őrség aznapi parancsnoka egy drótakadályokhoz használatos kesztyűvel befogta a sérült szárnyast, és a lenyugtatása céljából letakarta egy törölközővel. Közben a reptér Hadműveleti Központjában szolgálatot teljesítők felvették a kapcsolatot Zábrák Károllyal, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrével, aki szaktanácsokkal látta el a madármentőket, és el is indult Pápára.

A madármentésben részt vevő pápai katonák. Felső sor: Kovács Gábor törzsőrmester, Flibért Zoltán szakaszvezető, Mihalek Gábor szakaszvezető. Alsó sor: Veiland Imre főtörzsőrmester, László Zsolt szakaszvezető, Kiss Szabolcs szakaszvezető

– A bázis nagyon korszerű őrzés-védelmi rendszerrel van felszerelve, ennek köszönhetően kamerán keresztül szemmel tudtuk tartani a madarat, amíg visszaértünk a helyszínre – mondta Veiland Imre. – A sérült és rémült ölyv láthatóan kimerült állapotban volt, de így sem volt egyszerű befogni. Szerencsére a fejére terített törölköző lenyugtatta, és el tudtuk helyezni egy, az őrkutyáink számára kialakított üres kennelben. A neki vitt vizet és a srácok ebédjéből felajánlott natúrszeletet is elfogadta, egy kis idő után pedig már látszott, hogy egyre jobb formába kerül. Láttuk, hogy a szárnya megsérült, de bíztunk benne, hogy szakértő segítség mellett rendbe tud majd jönni – fogalmazott a főtörzsőrmester.

A segítség hamarosan meg is érkezett Zábrák Károly személyében. – Kaptam egy hívást a pápai katonai bázisról, hogy befogtak egy sérült madarat, aminek segítségre van szüksége. Kértem, hogy amíg kiérek, lehetőség szerint vigyék zárt helyre, amit meg is tettek a katonák. Megérkezésemig kiválóan gondját viselték az állatnak, aminek a jobb szárnyán van egy duzzanat. Az egerészölyv a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fenékpusztai központjába kerül, ahonnan felépülése után ismét szabadon engedik – árulta el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre.

A sérült egerészölyv a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fenékpusztai központjába kerül, ahonnan felépülése után ismét szabadon engedik
Fotó: Gyeginszky Andor

Gyeginszky Andor megjegyezte, a pápai katonák sokféle repülőeszközzel elboldogulunk nap mint nap, de ebben az esetben szükségük volt egy szakértő segítségre, ami szerencsére időben érkezett. – Az emberi beavatkozás nélkül biztosan kegyetlen sors várt volna a bajba jutott madárra, mivel saját erejéből nem volt képes vízhez és élelemhez jutni. Az egerészölyv védett ragadozó madár, ez a példány egy kis légierős közreműködés után remélhetőleg hamarosan ismét a levegőbe tud majd emelkedni – fűzte hozzá a hadnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!