Hírek

2017.04.12. 18:40

Találkozóra hívták a hazai bányászokat Várpalotán

Várpalota - A Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 123. évfordulója alkalmából tartottak a napokban szakmai tanácskozással egybekötött emlékülést a művelődési központban.

Szabó Péter Dániel

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) több mint két évtizede minden év áprilisában találkozóra hívja a hazai bányászokat, hogy a viszontlátás öröme mellett aktuális szakmai kérdéseket is megvitassanak. A rendezvénynek ezúttal is a palotai Jó Szerencsét Művelődési Központ adott otthont. A bányászhimnusz közös eléneklése után a Faller Jenő Szakképző Iskola diákjai adtak verses-zenés műsort az 1894 óta használt köszöntés eredetéről, a bányászat szépségeiről.

Ezt követően a szervezők nevében - Horn János távollétében - Gagyi Pálffy András, az OMBKE ügyvezető igazgatója köszöntötte az emeleti nagytermet megtöltő bányászokat, majd bemutatta a nap szakmai előadóját. Zelei Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökhelyettese a bányászat aktuális helyzetéről, lehetséges jövőjéről beszélt.

Fenyvesi Zoltán, a megyei önkormányzat alelnöke koszorúz a Jó Szerencsét Művelődési Központ bányász emléktáblájánál Fotó: Szabó Péter Dániel

A megemlékezés a hagyományoknak megfelelően a művelődési ház előterében található emléktáblánál folytatódott, ahol Buzási István várpalotai bányamérnök köszöntőjét követően tucatnyi szervezet helyezett el koszorút. A Veszprém megyei önkormányzat képviseletében Fenyvesi Zoltán alelnök, a várpalotai önkormányzat képviseletében Katona Csaba alpolgármester koszorúzott, de tisztelgett az emléktáblánál a Thury-Vár Nonprofit Kft., a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület, a Rákóczi Telepi Baráti Kör és a Bányász Nyugdíjas Klub is. A rendezvény állófogadással zárult, ahol Fenyvesi Zoltán méltatta a bányászokat, s a bányász hagyományok őrzőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!