Hírek

2013.10.24. 13:19

Városlődi iskola - nem hosszabbították meg Holczer Gábor szerződését

Városlőd - A település vezetése és az általános iskolás diákok szülei nehezen veszik tudomásul, hogy a korábbi iskolaigazgató szerződését nem hosszabbította meg az intézményfenntartó központ és a döntés okát nem indokolta meg.

Tóth B. Zsuzsa

Holczer Gábor 2008-tól irányította az intézményt eddig a tanévig, a mandátuma június végén járt le. Holczer Gábor nem kívánt nyilatkozni a Naplónak. Csekényi István polgármestertől viszont megtudtuk, hogy augusztusban Holczer Gábor levelet kapott Marekné Pintér Arankától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnökétől, aki arról tájékoztatta, hogy pályázata eredménytelen, ezért új pályázat kiírására lesz szükség. A levélben indoklás nem szerepelt.

A városlődi iskolaigazgató-váltásba sokan nem akarnak belenyugodni (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

-  A helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke levélben próbálta megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI), hogy mi kifogásuk volt a pályázat ellen. A minisztériumtól az a válasz érkezett, hogy Holczer pályázatát a döntés előkészítők nem találták elég meggyőzőnek, továbbá a döntéshozó az igazgatói pályázatokkal kapcsolatos döntését nem köteles megindokolni. El kell mondanom, hogy Holczer Gábor sokat tett az iskoláért, azt a célt tűzte ki, hogy az intézmény központi iskola legyen.
Az egyébként nemzetiségi iskola több környékbeli település diákjait fogadja, a tanulói létszám egyre emelkedett az utóbbi években, az intézmény több, mint ötven pályázatot nyert és valósított meg. Az ökoiskola diákjai jól szerepelnek országos versenyeken, az intézmény 17 szakkört működtet, van napközi, ebédlőt alakítottak ki, sportpálya épült. Az igazgató egyedüliként pályázott az intézményvezetői posztra, támogatta a pályázatát az önkormányzat, a szakszervezet, a német nemzetiségi önkormányzat, a diákönkormányzat valamint a Szülői Munkaközösség, ahogy az iskola alkalmazottai is. Pillanatnyilag is az iskolában dolgozik, de azt az intézményvezető helyettes irányítja. Pfeiferné Takács Hajnalka személye ellen semmi kifogásunk sincs, sőt, örültünk volna az ő és Holczer Gábor párosának. Csupán a módszer ellen ágálunk, amellyel eltávolították a helyéről Holczer Gábort – mondja a polgármester.

Hozzáteszi, hogy az iskola működésében érintett települések, Városlőd, Csehbánya, Farkasgyepű és Bakonyjákó polgármesterei és civil szervezetei közösen fordultak Hoffmann Rózsához. Nehezményezték, hogy a KLIK a döntést megindokolni sem hajlandó. Továbbá felháborodásukat tolmácsolták a köznevelésért felelős államtitkárnak, amiért a KLIK nem foglalkozik egységes véleményükkel, nem tartja a helyieket alkalmasnak saját ügyeik megítélésére. Kérték a döntés felülvizsgálatát. Válaszában Hoffmann Rózsa közölte, hogy a törvény alapján nem kötelesek megindokolni a döntést.

Lapunk az iskolát átmenetileg irányító pedagógust, Pfeiferné Takács Hajnalkát ugyancsak szerette volna megkérdezni, de azt felelte, hogy nem nyilatkozik. A Szülői Munkaközösség vezetője, Szalai Natália úgy fogalmazott, hogy az iskola fejlődése nem egy embernek köszönhető, hanem a csapatmunkának. Holczer Gábor igazgatósága alatt az öt év nagy részében az önkormányzat volt a fenntartó. Leszögezte, hogy a KLIK döntése megdöbbentett mindenkit, nem értik annak okát, hiszen minden fórum a volt igazgató mellett érvelt. Véleménye szerint az ajkai tankerület adhatott negatív véleményt Holczerről, hiszen volt nézeteltérés az akkori igazgató és a tankerület, az intézmény mai felettes szerve között. Szalai Natália nehezményezte, hogy korábbi kijelentése ellenére Hoffmann Rózsa nem egyeztetett az iskolával és Holczerrel sem arról, hogy egy jól működő rendszert milyen megfontolásból szüntetnek meg.

Közben a településeken elkezdődtek a találgatások. Az érintettek személyes vagy politikai motivációkat feltételeznek a döntés mögött arra hivatkozva, hogy az iskolát most nem Holczer Gábor irányítja, az ajkai tankerület vezetője pedig a helyi Fidesz elnök felesége. Nem értik a városlődiek, hogy valójában mi indokolhatta a döntést. Annál is inkább, hiszen a KLIK vezetője, Marekné Pintér Aranka Városlődről származik, az iskola diákja volt, édesanyja, a település egykori polgármestere ma is ott él. Marekné többek szerint tudott volna tájékozódni a helyi viszonyokról. Közben az Országgyűlés október 17-i ülésén Pál Béla országgyűlési képviselő azonnali kérdést tett fel az emberi erőforrások miniszterének: "Indokolás nélkül elutasítva?" címmel a városlődi iskolai helyzettel kapcsolatban.

- Miért nem érdekli önöket a települési önkormányzatok, a tantestületek és a diákönkormányzatok, valamint a civil szervezetek véleménye? Miért nem nevezték ki a városlődi általános iskola sikeres, eredményes munkát végző korábbi igazgatóját, aki benyújtotta a pályázatát? – kérdezte Pál Béla. A válasz Hoffmann Rózsától érkezett.

-  Az igazgatói kinevezési ügyekben a döntéshozó nem köteles indokolni a véleményét. Így szólnak a jogszabályok, korábban is így szóltak azok a jogszabályok, amelyeket még önök alkottak meg. Mindazokban az iskolákban, így a városlődi iskolában is, ahol eredménytelennek kellett hirdetnem a pályázatot, megbízott igazgató vezeti az iskolát, mégpedig jól. Mellesleg itt van a kezemben ennek a megbízott igazgatónak az október elején írt levele, amelyben pontosan beszámol arról, hogy milyen eredményeket értek el máris, bírja a testület többségének támogatását, új szakköröket indítottak be, az iskola változatlanul jól működik – mondta Hoffmann Rózsa.

Pál Béla válaszában úgy fogalmazott, hogy azt hiányolta, hogy indoklás nélkül nem nevezték ki a pályázót. Úgy vélte, a Fidesz számára mindennél fontosabb a központi akarat érvényesítése, a saját emberei pozícióba helyezése, a települési önkormányzatok, a tantestületek és a helyi közösségek véleményének kizárásával. Mivel a választ Pál Béla nem fogadta el, az államtitkár asszony azzal fejezte be, hogy a folyosón elmondja, milyen indokok vezettek arra, hogy nem az egyetlen pályázót nevezte ki. Leszögezte továbbá, hogy kifejezetten szakmai döntés volt a városlődi iskola igazgatói kinevezése. Pál Béla lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy Hoffmann Rózsa arra hivatkozott a folyosón: az ajkai tankerület vezetőjétől olyan információt kapott, mi szerint az ő és Holczer Gábor együttműködése nem volt jó. Amellett Városlőd plébánosa ugyancsak az igazgató munkájával kapcsolatos kifogást emelt.

- Jeleztem, hogy így felmerülhet annak a lehetősége, hogy politikai döntést hoztak. Kérdeztem, hogy miért nem az önkormányzat, a testület, a civilek véleményét vette figyelembe, de erre nem kaptam választ – mondta lapunknak Pál Béla. 

Simon Gábor plébános megkeresésünkkor leszögezte, hogy levelét a pályázat lezárulta után írta, de nem azzal a céllal, hogy bárkit lejárasson, hanem hogy kiálljon munkatársa, Pfeiferné mellett, aki három diplomás tanárként 22 éve dolgozik.  Hozzátette, hogy nem szeretne békétlenséget a faluban. Az ajkai tankerület vezetője, Fülöp-Bornemissza Szilvia úgy reagált hasonló kérdésünkre, hogy a KLIK hivatott nyilatkozni az ügyben.

A városlődi iskolai kör tehát ezzel bezárult, a következtetéseket mindenki levonhatja.

A városlődi iskoláról írt cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága nem válaszolt kérdéseinkre. Az igazság az, hogy a választ az államtitkárság 10.24-ikén elküldte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!