Hírek

2015.01.05. 17:10

Városi polgármesterek a tavalyi évről és az idei tervekről (1.)

Meghatározó, felemás, sikeres – mondták városi polgármesterek tavalyról, egyikük pedig a remény évének nevezte 2014-et. Körképünkben az idei tervekről, várakozásokról is nyilatkoztak.

Munkatársainktól

Felemás év volt a 2014-es – mondta a Naplónak Balatonfüred polgármestere. A turizmus meghatározó volt tavaly is, a vendégéjszakák számai jól alakultak, viszont a rossz időjárás miatt sok vendéglátóegység sikertelennek érezhette az esztendőt. Főleg a kisebb szállodákban volt kevesebb forgalom – tette hozzá Bóka István.

A település első embere nagy eredménynek tartja, hogy tavaly kormányzati támogatással a városnak sikerült megvennie a kempinget, valamint azt is értékeli, hogy mindhárom választást megfelelő stílusban sikerült lebonyolítani Füreden. Jelentős beruházásokat készítettek elő 2014-ben, melyeket az új évben valósítanak meg, ilyen például az uszoda építése. Már látszik, hogy a szezonális turizmus mellett a kutatás-fejlesztésben és ipari szolgáltatásokban is egyre több egész éves munkahelyet sikerül megteremteni Balatonfüreden. Bóka István bízik abban, hogy 2015-ben is jelentős uniós források érkeznek a Balaton térségébe.

Talabér Márta polgármester szerint a 2014-es meghatározó év volt Várpalota életében.

– A kormány 300 millió forintos támogatása révén rengeteg elmaradt infrastrukturális fejlesztést elvégeztünk. Több intézményünket felújítottuk, tettük mindezt úgy, hogy az energiahatékonysági beruházások révén gazdaságosabb lett a fenntartásuk. Ezt idén is folytatnánk. Elindult továbbá a 8-as főút várost elkerülő szakaszának építése, amire évtizedek óta várt a település. Hosszú ideje csak ígérgettek, talán már az itt élők sem hitték, hogy valaha lesz ebből elkerülő út. Márpedig lesz, reményeink szerint 2018 februárjára megépül, s megszűnik a nagy átmenő forgalom – mondta el lapunknak a polgármester.

Az idei tervekkel kapcsolatban Talabér Márta hozzátette, nagy feladat lesz a Loncsos és a Kismező városrészben a felszíni csapadékvíz elvezetése. – Emellett befejeződik a Thury-vár felújításának második üteme, ami idegenforgalmi és közművelődési szempontból egyaránt fontos, hiszen a városi rendezvények döntő része ma már itt kap helyet. Állami beruházás, de nagyon fontos a városi kórház felújítása is, bízunk benne, hogy a tavasz végére lezárul, és sokkal jobb minőségű lesz az egészségügyi ellátás Várpalotán.

Végh László, Sümeg polgármestere szerint 2014 a városnak a remény éve volt.

– Sokan kételkedtek abban, hogy meg tudjuk teremteni a változás feltételeit, mégis megcsináltuk! Ami pedig az idei évet illeti, sűrű lesz. Indulnak a pályázatok, talán már az első beruházások is megkezdődnek. Sok dolgunk lesz, de nem panaszkodunk, mert mi akartuk ezt a feladatot. Szóval álljunk két lábbal a földön, de ne tévesszük szem elől álmainkat, ez a feladatunk – mondta a polgármester.

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere szerint mozgalmas év volt a tavalyi, a választások érintették a várost és azok kimenetele foglalkoztatta a lakosságot.

– Az év végén is fontos döntést kellett meghozni a strandberuházás indításával, tavasszal kezdődik a kivitelezés. Ami pedig az idei évet illeti, a kórházberuházások befejezése is vár ránk, küzdünk az aktív ágyakért, amelyek visszaszerzése nem csak a lakosság jogos akarata, hanem szakmailag szintén indokolt. Habüveggyár létesítése és a laktanya ipari közművesítése vár ránk, valamint a helyi média átalakítása. A megkezdett beruházások sikeres befejezését várom 2015-től, azaz jelentős előrelépést Tapolca életében – mondta Dobó Zoltán.

A tavalyi év legjelentősebb ajkai eseményeként Schwartz Béla polgármester azt emelte ki, hogy megnőtt az érdeklődés a városrészek iránt. Ez elmondható települést belülről és kívülről szemlélve is, több eseményt érintően. Ilyen például a városrészek versenye, amikor a nyolcszáz éves településrészek önálló műsorral köszöntötték az 55 éves várost. Hihetetlenül sok ember megmozdult a programra.

De nemcsak a lakók, hanem a vállalatok is elkezdtek érdeklődni a város közössége iránt. A társasági adó felhasználásában több mint ötszázmillió forinttal támogatták a vízi- és a kézilabdát, valamint a futballt. Ugyancsak jelentős esemény, hogy az Európai Tanács becsületplakettel tüntette ki a várost annak széleskörű ifjúsági, kulturális, sport- és gazdasági, valamint élő és aktív testvérvárosi kapcsolatait értékelve, amelyek Európa egységét szolgálják.

A csapadékos idő nem kedvezett 2014-ben Balatonalmádinak sem. Három helyen partfalomlás következett be, melyek javítására sikeresen pályáztak és elvégezték a munkákat – mondta a polgármester. Keszey János a tavalyi sikerek között említette a Babits Mihály utcai parkoló korszerűsítését, az egészségügyi központ előtti park megújítását, és azt is, hogy a városgondnokság épületét napelemekkel szerelték fel.

Hozzátette: jelentős eredmény, hogy Vörösberényben átadtak egy kultúrközpontot, a Wesselényi strandon pedig két egységes büfét alakítottak ki. Az idei tervek között szerepel a partfalak további erősítése, a Szent István sétány egy részének megújítása, más utak, járdák felújítása is. Régóta tervezik egy új óvoda és bölcsőde építését, ezt úgy tudják megvalósítani, ha lesz rá pályázati lehetőség – tette hozzá Balatonalmádi első embere, emellett kerékpárút-korszerűsítésre is pályáznának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!