Hírek

2013.04.17. 08:58

Van kiút a válságból

A szigorú gazdálkodásnak köszönhetően két és fél alatt sikerült ledolgoznia jelentős adósságait Ősinek, s rövidesen véget érhet az adósságrendezési eljárás is, hangzott el a helyi iskolában a közelmúltban tartott közmeghallgatáson.

Szabó Péter Dániel

- A 2010 őszén megalakult képviselőtestületnek az Ősiben élő emberek, csoportok között feszülő megosztottsággal és kezelhetetlennek tűnő csődhelyzettel kellett szembenéznie. Mindnyájan tisztában voltunk azzal, hogy nehéz feladatra vállalkoztunk, de azt is tudtuk, hogy együtt gondolkodva, közösen cselekedve megoldást fogunk találni a település gondjaira - mondta el Kotzó László polgármester, aki részletes tájékoztatást adott az elmúlt időszak történéseiről az érdeklődő helyieknek.

Hangsúlyozta, elsőként szakemberek bevonásával megvizsgálták az önkormányzat pénzügyi és jogi lehetőségeinket, majd 2010 novemberében úgy döntöttek, hogy adósságrendezési eljárás megindítását kezdeményezik. Az elmúlt két és fél év eseményei és eredményei igazolták, hogy kellő időben és jól döntöttünk, jegyezte meg a polgármester.

 

A válságköltségvetés ellenére komoly eredményeket ért el a település, mondta el Kotzó László polgármester (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Túl vagyunk ugyanis a nehezén, a válságköltségvetés szigorú béklyója ellenére olyan eredményeket értünk el, és olyan értékeket teremtettünk, melyekre bárki, bármikor, még egy gazdasági fellendülés idején is büszke lehetne. Kinyitottuk a korábban hatóságilag bezárt sportcsarnokot, felújítottuk a település árokrendszerét, újraaszfaltoztattuk a vadászházhoz vezető utat, több száz méternyi gyalogjárdát építettünk, helyrehoztuk a megsüllyedt csatornafedeleket, kiharcoltuk a Malomcsatorna kotrását, felújítását, jelentős földmunkát végeztünk a katolikus templomkertben és a temetőben, osztálytermeket és hivatali helyiségeket újítottunk fel, valamint széppé tettük a település zöldterületeit, parkjait - sorolta az eredményeket Kotzó László, aki egyben köszönetet is mondott a helyiek önzetlen segítségéért. 

A 2013-as terveket illetően elhangzott, mivel az adósságrendezési eljárás hivatalosan még nem zárult le, az idei évre is válságköltségvetést készített az önkormányzat, azaz csak a kötelező feladatok ellátásra nyílik lehetőség. Amennyiben évközben lezárul a folyamat, új költségvetést készít majd az önkormányzat. Jó hír azonban, szögezte le a polgármester, hogy jelenleg nincs tartozása a községnek, sőt, az elmúlt két év szigorú gazdálkodásának eredményeként jelentős, 40 millió forintos megtakarítást ért el az önkormányzat. A rendelkezésre álló összeg ésszerű felhasználása érdekében pályázati lehetőségeket keresnek, a pénzmaradvány ugyanis akár 100-150 milliós beruházás önrészét is képezheti. A fejlesztések irányát a beérkezett lakossági javaslatok alapján határozza meg az önkormányzat - zárta a beszámolót Kotzó László, a megjelent helyiek pedig megtapsolták a polgármestert és a képviselőtestület tagjait.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!